Nyheter

For mange barn og unge i Bydel Gamle Oslo er sportsklubben Sterling en vei vekk fra et dårlig miljø

Høyre-politikere så sportsklubben Sterling på NRK Brennpunkt, og ble imponert. Nå vil de løfte klubben frem.

Høyre i bystyret vil være med på å støtte opp under det arbeidet Sterling gjør, med og foreslår å øremerke en million kroner årlig over flere år fra Tøyenløftet for å gi enda bedre arbeidsvilkår for klubben.

I tillegg til Sterling ønsker de som et forsøksprosjekt også å gi å gi en klubb hver i Groruddalen og i Oslo Sør de samme mulighetene.

– Dette er klubber som gjør mye for nærmiljøet, og trenger ekstra ressurser til å gjøre klubbenes drift mer profesjonell. På sikt håper vi at dette blir en permanent ordning hvor det kan være mulig å søke midler fra, sier Lorentzen.

Forslaget skal nå behandles i Kultur og utdanningskomiteen før det kommer opp for bystyret i april eller mai.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Imponert

– Vi er veldig imponert over Sterling. Noe som også kom godt fram i Brennpunkt-programmet «Norske Tilstander» i fjor høst. Dere gjør en fantastisk jobb i dette området. Hvor dere blant annet gir barn og unge fra lavinntektsfamilier muligheten til å delta på fritidsaktiviteter de ellers ikke ville hatt råd til, sier forslagsstillerne Eirik Lae Solberg og James Stove Lorentzen til Dagsavisen.

I dag er mesteparten av arbeidet som legges ned i Sterling basert på frivillighet.

– Det er slik at den som rekker opp hånda blir med, og belastningen er stor for dem som blir med, sier ildsjelen Mohamed Fariss i Sterling til Dagsavisen.

Fariss ble kåret til årets Osloborger i fjor.

– Det vi tenker oss er at disse midlene går med til å kunne ansette en eller flere personer, slik at klubben blir enda mer profesjonell. Gjerne til trenere og ekstern leksehjelp, sier James Stove Lorentzen.

– Dette vil gjøre arbeidet vårt mye lettere. Vi har alle en jobb ved siden av, og får ikke fulgt opp slik vi ønsker. Dette kan bidra til at vi får enda mer kvalitet i arbeidet vårt, sier Mohamed Fariss.

Tøyen er en bydel med store utfordringer, hvor balansen mellom en meningsfylt fritid og dårlige miljøer er hårfin.

– Mange av aktivitetene våre er basert på idrett, men vi ønsker også å gi tilbud til de som ikke er så interessert i sport. Blant annet så har vi en fritidsklubb som er åpen i helgene. Vi ønsker også å ha et tilbud på ettermiddags og kveldstid. Vi har også leksehjelp i klubbhuset etter skoletid, og vi har mødregrupper. I påsken tar vi med oss 60–70 personer og drar på påsketur til Trysil, sier Fariss.

De leier hytter, og har fått noe «fattigdomsmidler» fra Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) til å være med å finansiere oppholdet.

Kommentar: Tendensiøst fra NRK om Tøyen

Fra Narvik

Narvikgutten Abdullahi Arone flyttet nylig til Oslo, og ble raskt en del av miljøet i Sterling.

– Jeg spilte fotball for Mjølner i 2. divisjon. Men det blir ikke samme nivået her, smiler han.

– Jeg er trener for et pikelag i fotball, og vi har planer om å starte opp et A-lag, sier han.

Oppvokst i Narvik, skjønte han lite av øst-vest forskjellene i Oslo før han flyttet hit.

Et av problemet mange sliter med, er å få minoritetsjenter med på aktiviteter.

– Vi har heldigvis mange jenter med. Men det kommer ikke av seg selv. Det handler om å bygge relasjon til foreldre og ikke minst få tillit. Skape en tilhørighet til klubben blant foreldrene. mange har små leiligheter og store familier. Derfor låner vi ut lokaler i klubbhuset til bursdager for dem som trenger det. På den måten bli de kjent med klubben, sier daglig leder Mimoun Elatiaoui til Dagsavisen.

– Mange av jentene ønsker å spile fotball. Men et av problemet er at vi ikke har hjemmebane. Derfor må vi spille andre steder, og da gjerne på sen kveldstid. Det passer skoleungdom dårlig. Derfor måtte vi trekke to lag midtveis i serien i fjor. Men vi vil beholde jentene i miljøet, og tilbyr derfor dommerkurs, trener- og lederkur. Vi gir dem også muligheten til å bare trene, uten å spille kamper for dem som ønsker det. På den måten få vi beholde mange av jentene, sier han.

– En million ekstra i året betyr mye for strukturen i klubben. Det gir oss ekstra muligheter til å bidrar der det trengs mest, sier Fariss.

Mer fra Dagsavisen