Nyheter

KUNST eller HÅNDVERK?

Håndverk må til for å skape kunsten og kunst må til for å skape håndverket. Når musiker lager en ny sang er det kunst. Å fremføre sangen er håndverk. Å skape en unik historiefortelling som beveger er kunst. Å skrive den er håndverk som krever innsats og dyktighet.

Jeg digger alt som har med kreativitet å gjøre, energien, kaoset, frustrasjon, læring, skapelsesglede, viljekraft. Det kommer alltid noe ut av en kreativ reise, en reise hvor du utfordrer deg selv og de rundt deg, en reise hvor du flytter grenser, lærer og utvikler.
Drivkraften bak kreativitet er sterke følelser: frykt, lidenskap, forelskelse. Følelsene som gjør at du tør, følelsene som er større og sterkere enn deg, som gjør at du ikke har noe valg. Du bare må.
Vi har alle våre kreative reiser, men det er ikke alle som får til å skape. Å skape krever mer en kreativ galskap og forelskelse. Å skape krever enorm innsats. Det krever disiplin og fokus. Det krever vilje, ydmykhet, ambisjon og smidighet.
Derfor har det vært svært fascinerende, inspirerende og lærerikt å være vitne til en slik kreativ reise, hvor en idé har blitt til en bok.

Å skrive en bok er både kunst og håndverk, en slags utførende kunst. Formidlingskunsten.

Kunst handler om følelser, er åpent, har ingen begrensninger i uttrykk, mens håndverk er noe konkret, strukturert og synlig. Kunst beveger folk på et følelsesmessig nivå, den kommer ut av hjertet og sjelen. Håndverk derimot er estetisk tiltrekkende, kommer ut av sinnet og trenger betydelig praksis.
Roman Mannen og Muren er en historie med et sterkt, aktuelt budskap: mennesker er viktigst, viktigere enn ideologi eller religion.
Boken forener historiske fakta og fantasi med utfordringer i dagens samfunn. Det handler om en norsk jødisk jente som hadde rømte fra nazi soldater under en razzia og har vært fanget i en murvegg på Solli Plass i Oslo siden 1942. Hun blir oppdaget 75 år senere av en nysgjerrig tyrkisk innvandrer bosatt i Oslo. Han er den første som kan høre Anna Sophie.
«Jeg er alltid i fremtiden.» 
Allerede fra første setningen blir jeg undrende og nysgjerrig. Og noen få sider senere er jeg i en fengende verden av fantasi, historie og spenning, virkelighet og oppspinn. Historien vokser på meg. Korte kapitler og gode dialoger gjør at boken er lettlest. Overraskende vendinger holder på spenningen og utfordrer den vante logikken.
Forfatteren bruker inspirasjon fra omverden og krydrer historie med små detaljer, som de fleste kan kjenne seg i. På tross av det tunge, alvorlige temaet er boken full av humør, varme og håp. Språket og flyten er noe rusten og kunne vært mer estetisk.
Forfatteren, Sercan Leylek, fikk ideen om Mannen og Muren en ung mai kveld. Historien ble først til en film manus og noe senere til en bok. Vanligvis, skriver man en roman først, men Leylek ønsket å utforske. Slik fikk han en uventet mulighet. Film manus har et strengt, begrenset format og krever mye kreativitet. Da Leylek senere skrev samme historien som roman kunne han fokusere på håndverket, for kunsten – historiefortellingen var allerede skapt.
Mannen og Muren er hans tredje roman, og den første på norsk. En forfatter vi kommer til å høre mer fra i framtiden.