Nyheter

Ungdommen på Cuba viser fremdeles stor interesse for sosialistisk organisering!

Da den tidligere amerikanske presidenten Barack Obama og den cubanske presidenten Raul Castro møttes for å normalisere forholdene i 2014, antok mange dette som en indikasjon på sosialismen- og revolusjonens død på øya.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Men for kommunistpartiets Suslega Morfa Gonzalez, har disse diplomatiske relasjonene faktisk skapt økende interesse for kommunismen, spesielt fra ungdommens side. Siden 2014 har medlemskapet i det kommunistiske ungdomsforbundet, UJC (Unión de Jóvenes Comunistas), vært jevnt økende, forteller Gonzalez til Granma (6. april 2017, telesur). UJC, ble grunnlagt i 1965, og er ungdomsorganiseringen til Cubas kommunistparti. Den har for tiden over 300 752 medlemmer og over 33 000 aktive lokallag.
Til tross for de høye tallene, ønsker vi å fortsette å rekruttere flere ungdommer og ideer, sier Gonzalez. "Videre fortsetter vi å styrke organisasjonen og dens politiske prosesser, oppmuntre og motivere nye generasjoner for å lære mer om Cubas historie på en mer inkluderende, human og kreativ måte."
UJC, har ikke bare til oppgave å skolere nye medlemmer til kommunistpartiet, men også ivareta interessene til alle cubanske ungdommer. Derfor har UJC en svær bred og utadrettet virksomhet i hele landet. Det var ungdomsforbundet og dets medlemmer som gikk i spissen for kampanjen som krevde at USA skulle gi slipp på den seks år gamle Elian Gonzalez så han kunne komme hjem til familien sin på Cuba. Denne kampanjen var en vitamininnsprøyting for mange ungdommers engasjement og resulterte i mange nye ildsjeler og ungdomsledere.
UJC, som de fleste unge grenene av kommunistisk partiet, er daglig opptatt av å lære unge mennesker om sosialisme mens de involverer dem i organisasjonsarbeid. Til tross for et fallende medlemskap i de ulike unge kommunistiske organiseringer rundt om i verden, finner UJC nye måter å rekruttere ungdom på.
Ikke bare har UJC holdt historiske turer, sommerleirer, verksteder og politiske debatter for videregående og studenter over hele landet. Organisasjonen har også slått seg sammen med Cubas «National Association of Small Farmers» for å utdanne og økonomisk støtte unge bønder som bor ute på landsbygda. Ungdom representerer i dag 65 prosent av Cubas sukkerrør og tobakksindustri, noe som gjør disse arbeidsområdene til en optimal organiseringsplass for UJC. Et økende antall unge arbeider i dag innenfor den voksende private-sektoren, her jobber også organisasjonen aktivt for å inkludere unge arbeidere til ungdomsorganiseringen.
Gonzalez hevdet at disse ulike rekrutteringstaktikkene, kombinert med pågående politisk utdanning, bidrar til at UJC vokser i antall. Og slår videre fast på at de som tilslutter seg til kommunistpartiet, fortsetter å hjelpe UJC til å rekruttere flere unge mennesker. "De av oss som ønsker å forsvare, transformere, opprette og bevare alt som er oppnådd i løpet av de siste 55 årene, vil alltid være med UJC," sier Gonzalez til Granma. Videre sider Gonzalez at "Vårt mål er å øke deltakelsen for å være en organisasjon for alle, slik at alle unge mennesker føler seg større tilknytning til det."
Gonzalez jobber som første sekretær for UJCs sin nasjonale komité for kommunistpartiet.

Mer fra: Nyheter