Nyheter

Godkjent for Tinget

IT-kjendis inn, TV-kjendis ut. Og krangel både blant «pirater» og «demokrater». Kampen(e) om Oslos valglister er ferdig og resultatet er klart.

I forrige uke hadde Valgstyret i Oslo sitt endelige møte for å godkjenne og avvise partilistene til stortingsvalget i høst. For de aller fleste partier er det en formalitet, men for noen partier er det mer komplisert.

Og, det skal vel innrømmes, det er særlig de små og rare partiene som tar mesteparten av tida til Valgstyrets møter.

Arbeiderpartiet, Høyre, MDG og Rødt og Frp og sånt, deres lister klubbes selvfølgelig gjennom uten diskusjon eller problematisering. Mens de mindre partiene … da er det ikke så enkelt.

Både Demokratene og Piratpartiet, for eksempel, greide kunststykket å levere to lister hver. I begge partiene er det interne stridigheter. I Piratpartiet har den tidligere partisekretæren, som fikk sparken til full baluba på landsmøtet tidligere denne måneden, levert inn sin egen liste, mens den nye ledelsen i partiet vant fram med sin til slutt.

I Demokratene har det også vært mye rot, for å si det litt forsiktig. I fjor fortalte Morgenbladet den livlige historien om da partileder Kim Steinar Kjærner-Strømberg ble valgt til leder, men så kasta (og kasta ut av partiet) bare en måned seinere. Kjærner-Strømberg har nå levert valgliste på vegne av partiet han er kastet ut av, sammen med blant andre tidligere nestleder Ellen Simonsen, som ble anmeldt for å ha forfalsket epost.

Men, Kjærner-Strømberg og Simonsens liste ble forkastet, til fordel for en liste vi må regne med er mer ansvarlig og fornuftig. Med Max Hermansen, Jan Simonsen og Vidar Kleppe som kandidater. Tjihi.

Partiet «Alliansen» har fått fryktelig mye oppmerksomhet i det siste. Partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen ble kjent etter at altfor mange medier brukte han som en slags ekspert på Donald Trump i den amerikanske valgkampen i fjor. Den alltid solbrune Lysglimt har fått et navn i sosiale medier ved overdreven bruk av ordet «sanndruelighet» og hyppig omtale av seg selv i tredje person. Han mener ting som at «Islam må stoppes» og har diktatorisk makt i partiet. Blant folkene han har pekt på til å stå på partilistene er blant andre Jarle Solli i Troms, som like godt vil forby hele Islam. På tredjeplass på Alliansen-lista i Oslo står forresten Norges mest internasjonalt renommerte nett-helt, Opera-gründer Håkon Wium Lie. For ordens skyld: Han bekrefter at han står der frivillig.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Men det er flere allianser der ute! Norsk Allianseparti lever nok bedre opp til navnet enn det lett etnosentriske «Alliansen», for alliansepartiet er faktisk en allianse av mange forskjellige typer folk, ikke bare hvite, norske menn. Nei, Norsk Allianseparti er et parti av forskjellige innvandrergrupper, som har integrering og brubygging som kjernesaker. Partileder Moussa El-Haga har ifølge «Norsk partipolitisk leksikon» fortid som president i «Norsk Innvandrerpartiet», men på grunn av teknikaliteter (de fikk 500 signaturer, men det sto ikke kandidatnavn på lista som 500 hadde signert), ble lista deres underkjent.

Men, til sist, det er alltid «Samfunnspartiet» som lager de artigste kranglene rundt valglister. Partiet har for vane å trolle mediene med å slenge en masse store kjendiser på stortingslista som uansett ingen stemmer på. I år slår de til med både det oppløste ekteparet Märtha Louise og Ari Behn (på henholdsvis 3. og sisteplass), og de har jaggu Ole Paus, Aylar Lie, Anne-Kat Hærland og Harald Eia relativt motvillig på plass også. Men Thomas Seltzer, han greide å vri seg unna. Du skjønner, det er i utgangspunktet ikke lov å motsi seg en plass på en norsk Stortingsliste, uansett hvor uenig man måtte være med partiets mer eller mindre toskete politikk. Men Seltzer har et trumfkort: Han er nemlig ikke norsk statsborger. Riktignok søkte Seltzer om å forbli norsk i fjor. Men han fikk ikke lov, fordi han allerede er amerikaner. Den gang rykka den hoderystende Trygdekontor-programlederen ut i VG og var illsint på avslaget. Men nå får han altså endelig valuta for ikke å være norsk: Det er gyldig grunn til å slippe å stå på Samfunnspartiets valgliste.

Ta den, Norge!

PS! Visste du at Eivind Trædal, bystyrerepresentant for MDG i Oslo, stiller til valg både for Oslo og for Aust-Agder? Om han blir valgt inn fra begge steder får han et artig lite dilemma. På den annen side, om MDG får inn hele 16 representanter fra Oslo, da … ja, da har det vel fryst over i helvete allerede.