Nyheter

Skal du bo i Norge og være religiøs, er det ditt problem å finne ut av det.

Det er ikke det norske demokratiet som skal finne ut hvordan folk som undergraver våre verdier skal leve her. Her har Sylvi helt rett. Sliter du med skillet mellom levesettet ditt og demokratiske verdier? Finn ut av det.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg tenkte lenge det var en vanskelig sak hvorvidt eller ikke man skal forby heldekkende plagg for kvinner. Jeg har endelig landet på en helt enkel løsning. Det må forbys. Og ikke nok med det. Alle typer for seksualisert badetøy, om du kaller det bikini, burkini eller hva som helst, for barn under skolealder, bør forbys. Hvorfor? Det er enkelt.

I Norge har vi slitt lenge med kvinners rettigheter, og endelig på 70-tallet kastet de BH og krevde å få være kvinne med en naken kropp uten å bli seksualisert. Altså, å gå helt nakne om det passet dem, uten å dermed bli tatt til inntekt for holdninger som hadde med sex å gjøre. Det er ikke bare våre tyve heldekkede kvinners miljø som støtter dette, men store deler av kristen-norge og mennesker i alle typer miljøer sliter med å se at kvinner skal kunne kle seg akkurat hvordan det passer dem uten at det betyr at de inviterer til sex. Til og med i rettsapparatet blir du dømt mildere for seksuelle overgrep om kvinnen har på seg visse plagg eller oppfører seg på en viss måte. Dette er enkelt nok å bøte på:

I Norge skal ingen gå kledd på en måte som bryter med de demokratiske frihetene talefrihet, meningsfrihet og retten til å gå kledd som en vil.

Det betyr at plagg som er oppfunnet i religioner som baserer kjønnsrollemønsteret sitt på at menn er ustyrlige og kvinner usømmelige må forbys. Det inkluderer både Niqab og det kristne sløret. Jeg er lei for å si det, men det må av. Helt enkelt fordi det bryter med måten vi tenker på her. Det er ikke slik vi skal ha det i Norge. Bryter det med din tolkning av religionen din? Finn ut av det.

Det er ingen grunn til å stanse der. Fortsatt har kvinnene ikke stemme- eller talerett i alle landets menigheter. For ikke å snakke om retten til å bli prester. Vi har tatt denne diskusjonen for lenge siden i Norge. Kvinner skal ha talerett, stemmerett og retten til å inneha et hvilket som helst embede her, inkludert retten til å være biskop, buekorpsdeltaker eller rådmann. Hva sier du? Bryter det med noe du mener Gud har sagt? Du vet hva du får gjøre: Finn ut av det. Og homofile også? Ja, faktisk. Selv om du kanskje mener at homofile bryter med naturens orden, det finner du helt sikkert ut av. Hvis du er en del av Norge har du retten til å fremme politiske forslag om forandringer på dette, men akkurat nå er loven og dermed altså samfunnet slik her. Homofile skal ha fulle rettigheter, og dermed altså også kunne bli medlem av den sneversynte lille gruppen din. Leder også. Det finner du helt sikkert ut av.

Skal vi snakke om likelønn? Det er såre enkelt. Vi har bestemt at kvinner og menn skal ha lik verdi, og dermed også lik lønn. Hva sier du? Heter du staten og sitter på et kjempesystem der det er vanskelig å bare begynne å gi kvinner og menn like mye fordi du alltid har vurdert menns arbeid som mye mer verdifullt? Det er vel på tide at du finner ut av det, men da må du nesten begynne på jobben. Akkurat som alle de små og store bedriftene som nå skal tilpasse seg innholdet av den likestillingen vi er så sykt på overtid med å ta konsekvensene av. Det holder ikke å si at vi alltid har hatt menn øverst i lederjobbene. Det finnes ikke nok kvalifiserte kvinner til styrene. Jeg skjønner jo at dette vil pulverisere de nettverkene generasjoner av menn har bygget opp, og det er nettopp det som er meningen her. For å slippe kvinnene til. Finn ut av det.

Er det mer? Skal vi snakke om at norske borgere med foreldre fra noen kulturer omskjærer kjønnsorganene deres fordi det kreves av en kultur? Hvor er retten til å bestemme over sin egen kropp da? Det er helt enkelt. Man kan omskjære seg, amputere armer og bein og pierce seg så mye man vil etter fylte 18 år. Men før det er det bare ikke greit å plukke deler fra andres kjønnsorgan, knehaser eller øreflipper. Det er ikke lov. Du får tolke guds eller kulturens ord på en annen måte. Finn ut av det.

Det er helt enkelt. Vi lever i et demokrati der vi har hatt og har en pågående debatt om hvordan vi skal ha det. Vi er enige om at friheten for hver enkelt av oss er avgjørende, så om noen vil bo her på en måte som bryter denne friheten for andre mennesker, om det så er datteren eller konen deres, spiller det ingen rolle hvilken av Abrahams eller andre religioner eller filosofier de kommer fra. Det får de ikke lov til. Hvordan de skal kunne leve her? Hva synes du? Jeg har bare ett svar: Det får de finne ut av.

Mer fra: Nyheter