Nyheter

På Hovseter stemmer folk Ap, på Røa stemmer de Høyre. Gjett hvor politikerne vil ha ny valgbod!

EN SLASK PÅ VALG: Full krangel på Oslo vest.

Snart er det stortingsvalg igjen. Skal Erna og Siv og Sylvi få bestemme over landet i enda en fireårsperiode, eller skal Jonas og Hadia og Trygve ta over regjeringskontorene i stedet? Alle hjerter gleder seg i panikk. Men noen har faktisk muligheten til å påvirke utfallet. I hvert fall bittelitt.

Valgstyret i Oslo, et utvalg av Oslos toppolitikere, som en gang iblant møtes for å avklare små og store spørsmål knytta til avviklinga av valg, er blant dem. Ofte er spørsmålene rent praktiske. Skal det for eksempel være et forhåndsstemmelokale på Tøyen? Tja, det hadde vært fint, men det passer litt dårlig fordi dekket på senteret skal pusses opp. Sånne ting.

Men iblant dukker det opp saker som kanskje, bare kanskje altså, har en litt større betydning. Eller ikke. Hva veit jeg? Men … det ser i det minste ut som om de involverte bryr seg.

I hvert fall: På møtet i Valgstyret i Oslo, den 31. januar i år, var følgende sak øverst på agendaen:

«Vurdere ny plassering av forhåndsstemmelokalet på Røa.»

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vest for Smestad vest

Du skjønner. De skal skifte ut vinduene på biblioteket på Røa. Midt i Oslos velstående vestkantbydel Vestre Aker kan det dermed ikke lenger stå noen forhåndsstemme-bod. Den må flyttes. Men til hvor?

Vel, det kan selvfølgelig ikke våre folkevalgte ta lett på.

– Til Hovseter, mener Arbeiderpartiet.

– Til Røa, mener Høyre.

Dette tilsynelatende ubetydelige spørsmål har de nå krangla om i opptil flere valgstyremøter. Og det er ikke ferdig ennå.

Når man går av T-banen på Hovseter stasjon, og spaserer litt rundt i nabolaget, oppdager man fort at dette ikke er et helt vanlig vestkantstrøk. På Hovseter er det ikke fancy villaer, med store hager. Her bort folk tett, i høye og til dels gamle og slitne blokker. Her preges miljøet av nedlagte butikker, og det kjører tanks i gatene.

(Akkurat det med tanksene skyldes nok at det ligger en aldri så liten militærleir rett nedenfor T-banen, på Huseby. Men det kjører altså helt ekte tankser forbi. Fakta!)

Spaserer du så bare noen hundre meter vestover, ned i den lille dalen hvor vassdraget med det vakre navn Mærradalbekken ligger under jorda et sted, forandrer byen seg akutt. Det går fra hijab til Ralph Lauren på fem minutter. Fra vanlige blokker til enorme villaer.

Og politisk, så går du selvfølgelig fra Arbeiderpartiet til Høyre. Hovseter er blant de ytterst få områder på vestkanten som ikke er veldig blå. Mens praktisk talt hele resten av bydelen har enorm overvekt av Høyre-velgere.

Du tror jeg overdriver? Nærmeste skole, Persbråten, fikk i forrige valg 54 prosent til Høyre, og bare 15 prosent til Ap. Alle andre skoler i nærheten viser sånne tall. Mens Hovseter? Nesten dødt løp. Ap har hele 29 prosent. Det er noe av det beste strøket for Arbeiderpartiet på hele vestkanten.

Så … ikke så rart at Arbeiderpartiet er så ivrige på å flytte valgboden dit? Eller hva, leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen?

Les også: Tunnel stanser vei – truer åpningen av Vålerenga stadion

Ap-enklave

– Det viser seg at Røa ikke kan brukes. Vi synes det er viktig å stille spørsmålene om lokalene er riktig plassert. Men vi har ikke tatt stilling til om det er en god idé eller ikke.

– Men hvorfor flytte fra Røa til akkurat Hovseter?

– For oss er det viktig å ha disse forhåndsstemme-stedene der folk bor. Det blir jo tilgjengelig for flere hvis det havner på Hovseter. Det har vært noe av vårt ønske, å se det litt i lys av det.

– Det er veldig mange flere som stemmer Arbeiderpartiet på Hovseter, da?

– Jeg har ikke studert valgresultatene for den skolen. Din antakelse er antakelig riktig, men det har ikke vært vår motivasjon, sier Jacobsen.

– Er du overraska over at Høyre vil beholde boden på Røa?

– Jeg var ikke overraska, men reaksjonen var sterkere enn jeg hadde forventet.

– Hvorfor det, tror du? Hva er din teori?

– Nei, det er vel redsel for forandring i kjente omgivelser, det er jo en utfordring for mange. Men jeg vil ikke spekulere i det, sier Oslo Arbeiderparti-sjefen.

Knutepunkt-Høyre

Så da er det vel ingenting annet å gjøre enn å høre med Høyre-sjefen. Eirik Lae Solberg, gruppeleder for Høyre i Oslo bystyre, og sentralt medlem av Oslo valgstyre. Hva synes du om å flytte boden til Arbeiderpartiet-bastionen Hovseter, Lae Solberg?

– Veldig rart. Jeg synes det var et pussig forslag. Det er klart at Røa Senter er jo et mye mer trafikkert område enn på Hovseter. Det ferdes mye flere mennesker der. Røa er et knutepunkt, det kan man ikke si om Hovseter.

– Hvordan reagerte du på at Arbeiderpartiet ville flytte boden?

– Jeg var veldig overrasket. Jeg skjønte ikke hvorfor de skulle gjøre det. Alle som har vært på Røa og Hovseter vet at det er mye mer aktivitet på Røa senter enn på Hovseter, sier han.

– Hva tror du er Aps grunn?

– Jeg forstår ikke hvorfor Ap er så opptatt av Hovseter.

– Nå er du bare høflig? Du forstår det vel egentlig?

– Hvis Ap insisterer på at de skal ha det på Hovseter i stedet for Røa, så er det grunn til å spørre om de har andre motiver enn høy valgdeltakelse.

– Høhø, ok. Men dere da? Hva er deres grunner?

– Uavhengig av om hvilke partier som gjør det bra i hvilke bydeler, vi må sørge for at forhåndsstemmelokalene er der folk flest ferdes.

– Jojo, men altså …

– I går tok jeg til orde for at det skulle være et forhåndsstemmelokale utenfor Stovner Senter. Jeg er opptatt av at det skal være der flest folk ferdes, enten det er på Stovner, Vestre Aker eller i Gamle Oslo.

– Så det var ikke …?

– Vi er på ville veier hvis vi begynner å ta partitaktiske hensyn når vi skal avgjøre hvor forhåndsvalgslokalene skal ligge.

På valgstyremøtet forrige onsdag ble saken vedtatt utsatt enda ett møte. Vi kommer tilbake til saken. Om vi orker.