Nyheter

Grande sier regjeringen dytter på klimaproblemet

Venstre-leder Trine Skei Grande sier at regjeringen dytter klimaproblemet foran seg med forslaget til statsbudsjett.

– Alle vet at dette blir en tøff høst. Det blir en tøff høst fordi vi har to damer som dytter på problemet, sa Grande da hun talte til Unge Venstres landsmøte fredag.

De to damene hun snakket om er Høyre-leder og statsminister Erna Solberg og Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

Noe skjedde

Grande mener at statsbudsjettet er langt unna å følge opp Parisavtalen.

Les også: Klimakrise hos de borgerlige

– Det er et ugjendrivelig faktum at Norge skal kutte CO2-utslippene med 40 prosent på 13 år. Det fantastiske er at dette var noe Erna ønsket selv. Så dro hun med til FN og hyllet avtalen. Deretter kom statsbudsjettet. Og da har noe skjedd, for nå er det noe som ikke henger sammen, sa Grande.

Forpliktelse

Venstre legger fram sitt alternative statsbudsjett 1. november, og forhandlingene om statsbudsjettet er ventet å starte dagen etter.

– Jeg forhandler gjerne om statsbudsjettet, men vi må ha en forpliktelse. De to damene må holde de løftene de har gitt. Ikke bare løfter overfor Venstre, men til hele verden. Når du har stått på talerstolen i FN og sagt du skal gjøre det, da må du også ha guts til å gjennomføre det, sa Grande.

Les også: – Still kabinettspørsmål, Erna

Ikke ultimatum, men

Venstre-lederen utfordrer Frp-lederen.

– Siv Jensen skal tale til Frps landsstyre lørdag. Min utfordring til Siv er denne: Hva vil du gjøre for å oppnå det du har lovet. Det er så enkelt. Dette handler ikke om noe ultimatum fra oss. Det handler om virkemidler for å få til det vi har lovet, sier Grande.

Les også: Ingen tro på bensinavgift

Deretter ga hun Venstres oppskrift for et grønt skifte.

– Det som forurenser må bli litt dyrere og så må vi lette på andre ting. Skal vi få til store endringer, må vi godta at fossilt drivstoff blir litt dyrere og biodrivstoff blir litt billigere. Dette skjønner alle, smalt det fra partilederen.

©NTB

Mer fra Dagsavisen