Nyheter

En mistillitserklæring mot cannabiskulturen

Noen sannhetens ord.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dagsavisen omtaler 13. september en ny app for hasjavvenning fra Uteseksjonen. Tiltaket er godt; selv om cannabis er mindre farlig enn alkohol, er det en del som får problemer med bruken. At myndighetene tilbyr hjelp til å slutte eller redusere bruken, er prisverdig.

Imidlertid bør en slik app basere seg på forskning og fakta; ikke pseudovitenskap. Men det gjør den. Normal har blitt konsultert i forbindelse med utviklingen av appen, og rådet Uteseksjonen til å endre på dette underveis. Det har de dessverre ikke gjort.
En omstridt svenske – Thomas Lundqvist – danner grunnlaget for appen og hasjavvenningsprogrammene som sådan. Lundqvist hevder at cannabis sitter igjen i kroppen og påvirker deg over tid, og at du derfor kan forvente langvarige abstinenser. Det er bare ett lite problem med dette; det er feil. Vi har vært i kontakt med de fremste rusforskerne både i Norge og utlandet. Samtlige avkrefter Lundqvist sine teorier. Hans Olav Fekjær, selve nestoren i norsk rusforskning, er bare en av flere som sier at Lundqvist ikke støtter seg på forskning. Det som sitter igjen i kroppen er inaktive stoffer som ikke gir påvirkning; og mikroskopiske mengder aktive stoffer – så små mengder at det ikke har noen psykologiske virkninger. Dette er et fenomen som også gjelder flere lovlige medisiner, og det er ikke noe unaturlig med det. Utenfor Skandinavia karakteriseres abstinensene fra cannabis gjerne som milde og kortvarige.
Det stopper dessverre ikke der. I mange år har Lundqvist også spredd negative fremstillinger av cannabisbrukere. Eksempelvis hevder han at de har begrenset evne til å se film, gå på teater eller lese bøker, at de ikke klarer å artikulere seg, og ikke har evne til kritisk granskning. Påstandene er ikke bare generaliserende og uriktige, men svært nedsettende.
Hjelp for problematisk bruk av cannabis må være basert på tillit, ikke pseudovitenskap og nedsettende beskrivelser av de man skal hjelpe. Det er 2016 og det er ikke lenger slik at man kan hevde hva som helst om cannabis, så lenge det er negativt, og skape seg en karriere.

Mer fra: Nyheter