Nyheter

Hvor mange gutter ender opp som voldtektsmenn?

Jeg skrev at (mange/noen) menn tar kvinner for gitt og at kvinner blir klådd på (Dagsavisen 25.7 og Dagbladet 3.8). Jeg skrev også at kvinner burde dra til den jævelen som klår, klyper og tafser på henne mot hennes vilje. Men saken handler til syvende og sist ikke om vold fra kvinner mot menn (som noen prøvde å få det til å handle om). Den handler om holdninger, noe domfellelsen i saken om Andrea med all tydelighet viser.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Andrea har blitt utsatt for et dobbelt overgrep. Først av noen ynkelige svin som tydeligvis ikke klarer å få til seksuell kontakt med en kvinne uten å dope ned og voldta henne, i gruppe. Noe feigere, mer utspekulert og umenneskelig skal vi lete etter. Det andre overgrepet begår rettsstaten Norge. Med en ordning der meddommere har så mye makt at de kan sette til sides fagdommernes kjennelse og faktisk frifinne tre sleipe, syke mannfolk som voldfører seg på det groveste.
Reaksjonene hos folket har ikke latt vente på seg. Folk er opprørt og sjokkert. Forbannet. Det er ikke vanskelig å forstå. Andrea hadde ikke sjans å slå fra seg. Dopet og med tre menn over seg var det umulig.

Da jeg skrev i mine kommentarer i Dagsavisen og Dagbladet at det kan rettferdiggjøres at kvinner gir menn en på tygga da de tafses på ble selvsagt noen (menn) sinte. En kvinne mente at dette må kvinner tåle. Jeg skrev at vi har er samfunnsproblem der det er allment akseptert at menn kan klå på kvinner uten de store konsekvenser. Dette handler om holdninger vi vokser opp med. Gutter tar for seg. Jenter behager og pynter seg. Menn kjører bilen og kvinnene passer på ungene. Menn tjener mer penger enn kvinnene. Kvinnene gjør mest husholdningsarbeid. Gutter synger horesanger i russetiden og ber jentene gå ned på kne og suge dem. Jentene aksepterer det og tar det som tøys og moro. Gutter og jenter kaller andre jenter for hore. Og ler. Kvinner må passe på hverandre, ikke gå alene, ikke ha på seg for korte skjørt. Og menn kan fortsette å klå, tafse og voldta uten at det får de store konsekvenser for andre enn ofrene.

Hvor mange av disse guttene vokser opp i den tro at kvinner faktisk er tilgjengelig, også mot sin vilje? Hvor mange av disse voldtar på et senere tidspunkt en eller flere kvinner? Åpenbart et betydelig antall siden hele 10 % av norske kvinner oppgir at de har blitt voldtatt en eller flere ganger.
Dette er naturligvis ikke uproblematisk. Det signaliserer nemlig at det er helt i orden å drive med et undertrykk av jenter og kvinner. Det er så sosialt akseptert at vi ikke reagerer lenger. Ikke før noen blir voldtatt av tre syke "menn" reageres det. Og da reageres det skikkelig i alle fora som går an.
Hvor skal vi begynne for å ordne opp i dette faenskapet? Jeg mener i barnehagen og skolen. Nulltoleranse til hore som skjellsord. Nulltoleranse for klåing. Nulltoleranse for russesanger som reduserer jenter og kvinner til kroppsåpninger menn har fri tilgang til. Undervisning. Opplysning. Oppdragelse. Holdningsendring. Strafferammer som svir. Og; er holdningene til meddommere slik det de siste dagene har blitt diskutert, fordomsfulle til voldtektsofre, ja da har disse meddommerne ikke i en rettsal å gjøre. Da bør de på hodet ut og ordningen diskutert om skal avskaffes.
Vi må ihvertfall tørre å ta debatten. Vi må tenke løsninger. Ikke å sitte stille og tenke at voldtektsatferd ligger i menns natur. Som samfunn kan vi ikke tillate oss å tenke slik. Men vi må gjøre det vi kan for å minimere risikoen og skadeomfanget når idioter forgriper seg. Dette gjør vi med å ta på alvor holdningene våre.
Samtidig så vil jeg forbeholde meg retten at som kvinne slå den som tør å klå, på kjeften, med god samvittighet og sannsynligvis en viss følelse av fornøyelse.

Mer fra: Nyheter