Nyheter

HVORFOR DEMOKRATISK FOLKEAVSTEMNING NÅR MAN MENER TVANG

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener åpenbart at tvang er et demokratisk virkemiddel. "Vil de ikke så skal de".

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er grunner til å spørre om regjeringen bedriver skinndemokrati og hvor langt de egentlig kan gå før velgerne reagerer.

Kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har forregnet seg grundig når det gjelder folkets entusiasme til kommunesammenslåing.

For å dokumentere sitt demokratiske sinnelag satte han i gang en storstilt folkeavstemning om kommunesammenslåing i håp om at entusiasmen skulle bre seg. Slik har det ikke gått.

Selv om det sitter langt inne må han etterhvert erkjenne at motviljen i folket er stor og at han åpenbart har mistolket sitt publikum. Ansiktsfargen antar oftere og oftere en noe avslørende rødfarge.

Forsøket på å framstå som demokratisk forkjemper har etterhvert slått formidable sprekker. Han tyr nå oftere og oftere til trussel om tvang. Altså stikk i strid med det folk flest oppfatter som demokratiske prosesser.

I følge Sanner har folket valgt ham inn på Stortinget i demokratiske valg. Det er vel riktig. Fortsetter han med disse tvangstankene, spørs det imidlertid om folket ikke vil benytte den samme demokratiske prosessen til å få ham ut.

Mer fra: Nyheter