Nyheter

Blokkering av sexannonser

Arbeiderpartiet ønsker å innføre en lovendring som sørger for at nettsider som formidler prostitusjon rammes av hallikbestemmelsene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I følge straffeloven § 315, annet ledd kan den som "i offentlig kunngjøring utvetydig tilbyr, formidler eller etterspør prostitusjon, straffes med bot eller fengsel inntil 6 måneder". 14. mars skal Stortinget behandle Arbeiderpartiets forslag om endringer i denne bestemmelsen slik at nettsider som formidler sexannonser kan rammes og blokkeres for norske nettbrukere.

Nadheim - senter for kvinner og menn med prostitusjonserfaring har i sin kronikk i Dagbladet 9. mars redegjort for de negative konsekvensene et slikt forbud vil kunne ha for personer som selger seksuelle tjenester. Pro Sentret stiller seg bak disse betraktningene.

Pro Sentret ser allerede i dag en forskyvning i markedet ved at en del aktører anvender andre og flere medier enn de tradisjonelle eskortesidene når de etterspør og tilbyr seksuelle tjenester mot vederlag. Vi er kjent med at det foregår formidling av prostitusjon via datingsider, sosiale medier som Facebook og Twitter samt på ulike nettsamfunn hvor formålet er sosial interaksjon uavhengig av hvilken aldersgruppe, kjønn eller seksuell orientering nettsamfunnet retter seg mot. Dersom myndighetene retter et totalforbud mot plattfomer og operatører som tydelig tilbyr tjenester til personer i prostitusjon, ser vi for oss at slike annonseringsformer kan øke ytterligere.

Vi vet i dag svært lite om hvordan tilgang til Internett og nye former for kontaktetablering endrer befolkningens seksualvaner. Vi vet imidlertid at Internett er en stor arena for sosial interaksjon og det er dokumentert at at barn og unge er gjenstand for uønsket seksuell oppmerksomhet og mottar tilbud om kjøp og salg av seksuelle tjenester på Internett. Før man går inn å endrer dagens lovgivning må man derfor spørre seg om det er ønskelig og formålstjenelig å skyve prostitusjonsvirksomheten over på flater på Internett som retter seg mot befolkningen generelt. Pro Sentret mener at dette er uheldig av flere grunner:

Før det første så vil en spredning av kjøp og salg av seksuelle tjenester til alle flater på Internett potensielt kunne bidra til en alminneliggjøring, senke terskler og føre til en ekspandering av prostitusjonsmarkedet.

For det andre vil en miste noe av oversikten over hva som foregår i vårt hjemlige prostitusjonsmarked. Følgelig vil det oppsøkende arbeidet som utføres av hjelpetiltakene bli mer ressurskrevende og redusere vår mulighet til å etablere kontakt med de personene som Arbeiderpartiet mener at lovforbudet skal hjelpe, nemlig de som er utsatt for hallikvirksomhet og menneskehandel.

For det tredje er det rimelig å gjøre seg noen tanker om det faktisk er kostnadseffektivt å bruke ressurser på å implementere og håndheve en lovgivning som gir politiet mulighet til å blokkere sider på Internett når man vet at det ikke kreves mye kunnskap for å kunne omgå en slik blokkering. Internett er plastisk og i tillegg har vi Darknett med sin helt egen verden.

Før ytterligere endringer i prostitusjonslovgivningen finner sted ønsker Pro Sentret at det gjennomføres en bredere og mer helhetlig vurdering av gjeldende rett på feltet. En eventuell endring av annonseforbudet bør gjøres sammen med en klargjøring av nasjonale prostitusjonsmålsetninger, der man også ser nærmere på politets handlingsrom og praksiser knyttet til bekjempelse av prostitusjon og menneskehandel.

Mer fra: Nyheter