Nyheter

– Få folk i arbeid

Anniken Hauglie (43) er ny i jobben som arbeids- og sosialminister.

Du har selv vært i NAV-systemet siden i sommer. Da du kom hjem fra første dag på jobb som statsråd lå det brev i posten om at dialogmøtet med Nav var avlyst og at du måtte finne jobb på egen hånd. Men utsiktene dine til å finne jobb på egen hånd fra et vanskelig ståsted var vel ikke optimale?

– Det ble ikke helt den høsten jeg så for meg etter ferieturen i sommer. Men alt i livet kan ikke forutses og planlegges. Men ulykken i Thailand gjorde at jeg måtte prioritere mye trening, og tid til oppfølging for å være sterk nok til å komme meg tilbake i arbeid igjen. Men jeg har tross alt vært heldig, og jeg har fått mye hjelp både i og utenfor sykehus. Nå er jeg på beina igjen og klar til å gjøre nytte for meg.

Du gikk fra å være nederst på rangstigen i samfunnet til øverst på få dager. Det må ha vært litt av en opptur?

– Dette har vært en opptur og en mulighet jeg ikke så komme akkurat nå. Jeg er rett og slett utrolig beæret over å få lov til å jobbe med dette feltet, og jeg gleder meg til å komme i gang.

Dette er vel en viktig erfaring for å forstå dette feltet. Du har kjent på kroppen hva det vil si å være syk og i NAV-systemet?

– Jeg møtte hjelpeinstansen i en fase jeg var veldig redusert, og er glad for all den hjelp og støtte jeg har fått underveis. Jeg har truffet tipp topp ekspertise i to sykehus i to land, og har hatt en fysioterapeut som har holdt ut med meg tre dager i uka i fire måneder. For ikke å snakke om mine private «heiagjenger». Mine verbale blomster sendes i dag til dem som har fått meg på beina.

Hva var din opplevelse av NAV-systemet?

– Nav har vært tett på min sykemelding, og fulgt opp slik de skal.

Hva ønsker du eventuelt å endre?

– Nav møter mange mennesker i en fase av livet hvor det kan gå litt trått, og det er viktig at Nav møter dem på en god måte. Mange møter hjelpeinstansen i en sårbar fase av livet sitt. Man har kanskje vært gjennom lang sykdom og opptrening. Jeg er opptatt av at dette møtet skal være bra. Hovedoppgaven framover er i tillegg å få flere folk i arbeid.

Robert Eriksson har vektlagt det at folk finner seg jobb selv og tar tak i egne liv. Vil din erfaring gjøre at du har et annet syn på dem som faller utenfor av ulike årsaker?

– De som faller utenfor skal få den hjelpen de trenger. Men det er også viktig med egeninnsats, så det er ikke nødvendigvis noen motsetning her. Jeg vet at det kan kreve en del av den enkelte også.

Hva gjør du når du skeier ut?

– En gang i året unner min mann og jeg oss et besøk på en bedre restaurant.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg har gått i flere som jeg kunne ha gått i igjen, mot menneskerettighetsbrudd, rasisme og mobbing.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Gerd Kristiansen og Kristin Skogen Lund. Vi har en stor oppgave foran oss som vi må løse sammen.

Mer fra Dagsavisen