Nyheter

– Fire år er lite når dype sår skal gro

Sorgen etter 22. juli-terroren er for mange like sterk i dag – og smertene er like virkelige – som for fire år siden. – Fire år er lite når dype skal gro, sier AUF-leder Mani Hussaini.

– Den 22. juli ble Norge et fattigere samfunn, fordi vi mistet så mange av dem som skulle være framtiden, sa AUF-leder Mani Hussaini da han talte til sine egne under minnemarkeringen på Utøya onsdag ettermiddag.

Ungdommene til Arbeiderpartiet har tatt tilbake den hjerteformede øya, slik daværende leder Eskil Pedersen allerede dagen etter at terroren rammet, sa de skulle gjøre. Om bare to uker åpner den første AUF-sommerleiren på fire år. Men onsdag var det sorgen, ettertenksomheten og tilbakeblikket som fikk råde grunnen – både på Utøya og i regjeringskvartalet i Oslo.

De 77 som i løpet av tre dramatiske timer ble drept i ekstremismens navn, ble minnet ved markeringer flere steder i landet. 68 mennesker ble skutt og drept, en druknet på flukt fra gjerningsmannen på Utøya. Åtte andre døde da bomben ødela Høyblokka i Oslo.

– De skal ikke glemmes

– De var barn, barnebarn, foreldre, søstre, brødre, ektefeller og kjærester. De var slektninger, venner, naboer og kolleger. I dag, fire år etter, står vi sammen med dere som mistet de mest dyrebare dere hadde. De skal ikke glemmes, vi minnes dem med kjærlighet, sa statsminister Erna Solberg (H) i sin tale under minnemarkeringen i regjeringskvartalet.

Minnedagen ble innledet nettopp her – foran resepsjonsområdet, som ble blåst fullstendig ut av den nesten ett tonn tunge gjødselbomben – med ett minutts stillhet.

– For fire år siden kom bomben som skulle sprenge demokratiet vårt. Hver eneste dag minnes vi dem som ble frarøvet sin framtid, og ekstra sterkt i dag, sa Hussaini under markeringen.

Vigdis Wisurs nynorske framføring av «Fields of Gold» fikk tårene til å renne hos blant andre statsministeren.

Støre og Stoltenberg

Også hennes forgjenger, daværende Ap-leder Jens Stoltenberg, og nåværende Ap-leder Jonas Gahr Støre deltok under markeringen. Begge har vært viktige i å bringe landet og partiet videre etter terrorangrepet.

Etter å ha sett den nyåpnede utstillingen om 22. juli onsdag formiddag, understreket også Støre viktigheten av ikke å glemme.

– Det var en veldig sterk opplevelse, men også en fin opplevelse. Vi erkjenner at dette har blitt en del av norsk historie, og da må vi også fortelle hele historien, sa han.

Utstillingen viser blant annet restene av bombebilen og andre gjenstander gjerningsmannen brukte. Men både Støre og Stoltenberg framhevet utstillingsgjenstandene som minnet om de døde, som mest gripende.

– Det var en sterk og brutal, men også enkel måte å formidle det som har skjedd på. Å se bildene og navnene på dem som mistet livet var sterkt. Det minner oss om at 22. juli dreier seg om de 77 som ble drept, sier han.

Kranser og blomster

På Utøya ble minnedagen avsluttet onsdag ettermiddag med at de som deltok samlet seg nedenfor det ikoniske hovedhuset – en av de få bygningene på øya som står urørt etter gjenoppbygningen.

Med Nordahl Griegs «Til ungdommen» i bakgrunnen beveget etterlatte, overlevende og andre deltakere seg ned mot kaia for å se kransene fra regjeringen, AUF, Ap og Støttegruppen etter 22. juli. Mange la også ned egne, røde roser – arbeiderbevegelsens symbol.

– Det gjør fortsatt vondt å komme hit. Men tiden gjør noe med oss. Vi kan velge å se framover, se mot lysningen, sa Støre da han avsluttet markeringen.