Nyheter

Det som var feil med Trines tale

Den virkelig nervepirrende krisa på Venstres landsmøte: De fem talerstolene.

- Er det noen som veit når talerstolen kommer?

Stemningen var lett og ledig når det nærmet seg starten på Venstres landsmøte i Tromsø i år. Etter flere år med en del kaos knytta til selve arrangementene var organisasjonen klar. Aldri mer billige roll-ups bak talerstolen på riksdekkende TV. Ikke mer uprofesjonellt tull. Nå skulle Venstre være et skikkelig parti. Alt skulle se perfekt ut.
Og sentral i den planen: Talerstolen.
Alle som har vært innom politikk veit veldig godt at talerstolen ikke er noe å ta lett på. Den kan utstråle makt, modernitet, demokrati, machoidealer, femininitet, tradisjon, styrke eller sexappeal. Dessverre er alle våre politiske partier så nøkterne som overhode mulig i alle følelsesmessige spørsmål. 
Der er ikke Venstre noe bedre enn de andre. Snarere tvert i mot, kunne en nesten si. Derfor var det enkelt for det (ifølge onde tunger) nokså kjønnsløse partiet å bestille en svindyr men identitetsløs talerstol noen uker før årets landsmøte.

Det skulle jo være ordentlig. Den samme nokså moderne talerstolen som alle de andre partiene bruker ble bestilt. Prisen? 20.000 pluss moms. Med Venstre-logo, innebygde LED-lys, slagord og det hele. Levering til hotell The Edge i Tromsø i god tid før landsmøtets åpningsdag 10. april 2015. 

Men kanskje burde partiet betalt mer? I hvert fall bestemte talerstol-leverandørfirmaet seg for, kanskje av økonomiske grunner, å ikke fly talerstolen direkte til Tromsø, men i stedet å fly den fra Oslo til Bergen, for så å sende den med Hurtigruta nordover. 
Jeg skjønner dem godt, det er en tur jeg kunne tenke meg å ta sjøl. Den klassiske ferjeturen langs norskekysten er jo legendarisk. Men så er jo ikke jeg en talerstol.
Uansett. Det var litt utpå ettermiddagen 9. april, altså dagen før landsmøteåpning, at alarmklokkene begynte å ringe i landsmøtesekretariatet. Skulle ikke den nye, moderne, stilige, talerstolen dukke opp snart? Hvor i huleste er det blitt av den?
Det viste seg at Hurtigruta bare hadde kommet til Bodø. 
BODØ???
Det er jo over 30 mil fra Tromsø! Og det er hvis du er en måke! Hvis du derimot er for eksempel en talerstol, som ikke kan fly, blir det lenger. Særlig med Hurtigrute. Inn og ut av fjorder og nes. Nattlige pauser i både Stokmarknes og Sortland. Nei, nå så det dårlig ut for landsmøteåpningen.
Et panisk forsøk på å få talerstolen av båten i Bodø for så å bli frakta det siste stykke med fly feilet. Klokka var blitt over tre, og Hurtigruta hadde forlatt det smale sundet mellom Litle Hjartøya og Bodø Sentrum. 
Ankomst Tromsø, 14:30 fredag. Altså en god halvtime inn i Trine Skei Grandes åpningstale.
Partilederens åpningstale er et av de store høydepunktene i ethvert partis liv. Så nå var gode råd dyre. Og vanskelig tilgjengelig for de stakkars organisatorene på Venstres landsmøte.
Så hva i huleste gjør man? Jo, man snakker selvsagt med hotellet. Og, vips og hurra! Det nye, fancy, The Edge-hotellet hadde selvsagt en god, gammel talerstol stående. Perfekt! En liten Venstre-delegasjon gikk for å sjekke ut vidunderet.
Her er den: ----->
###
Talerstolen på hotellet ble fort døpt "Idi Amin-modellen". Hvis du ikke kjenner Idi Amin personlig var han diktator i Uganda på søttitallet. Amin, som fikk den tvilsomme ære å bli filmatisert i 2006-filmen The last king of Scotland, var, om ikke sertifisert koko, så i hvert fall en diktator av den klassiske typen. Han hadde levd som profesjonell bokser, elsket blinkende, overdådige greier og satte pris på et hvert symbol på sin personlige størrelse. Han hadde vel ett eller annet å kompensere for.
Kort sagt, talerstolen var gull-glimrende, enorm og mastodontisk. Venstre-folkene gjorde en kort og grei vurdering av at den nokså lave (og i anstendighetens navn noen hakk mer demokratisk anlagte) partilederen ikke ville se særlig bra ut bak Idi Amin-modellen.
Barnslig? Kanskje. Overfølsomt? Jo, det må det være lov å argumentere for. Men likevel. Sånn var det nå en gang. 
Venstre sa neitakk til Idi Amin. Hotellet ringte sine sjefer i hotellkjeden Clarion. Her måtte det da være mulig å gripe øyeblikket? Trines tale skulle kringkastes direkte på NRK. Alle landets medier kom til å ta bilde av henne! Grip dagen, Clarion!
Clarion grep dagen. Og grep talerstolen. 
En splitter ny og fin talerstol ble trillet ut på lasterampen for transport til kjedens fineste Tromsø-hotell. 
Og den samme talerstolen trillet AV rampen, gikk rett i bakken og knuste.
Jaja, heldigvis hadde Clarion en til stående. Den kom helt til The Edge, og faktisk nesten helt fram til der den skulle stå før også den ble satt litt hardt i bakken, og den store glassplata til å legge notater på sprakk den også.
###
- Hva er det som SKJER, var det visstnok noen som brølte lett frustrert omtrent på dette tidspunktet. 
Hviler det en ond forbannelse over landsmøtet? Er talerstolen en slags moderne Tutankhanon? Et bermudatriangel i fancy plast? 
Vel. Det var ennå ikke slutt, dessverre. 
For den gamle adjunkt Skei Grande kjenner selvfølgelig en eller annen professor på Universitetet i Tromsø.  En kjapp samtale seinere, og en traust og god forelesningstalerstol fra Norges arktiske universitet ble lånt og frakta til hotellet ved sjøkanten.
Den ser riktignok ikke akkurat ung og fresh og miljøvennlig og innovativ og SMB-aktig ut, som ting helst skal i Venstre om dagen, men det er nå en talerstol. Og i det minste stråler den ikke av hverken knust glass eller forakt for demokrati og menneskeverd.
Neida, den stråler av logoen til Universitetet i Tromsø. 
###
Så flink ung mann fra Unge Venstre blir innkalt og får i oppdrag å klippe til en Venstrelogo ut av en A3-utskrift. Her skal det klippes og limes, for detta skal, tross alt, bli helt OK. Den må bli rund, for det er logoen til Universitetet. Men det blir helt ok. Den nyklipte Venstre-logo festes med sånn blå lærertyggis (muligens fra Trines private lager) over Universitets-logoen. 
Alt er, om ikke perfekt, så i hvert fall helt OK. 
Helt til hotelledelsen får nyss i hva som er i ferd med å skje.
HVA? Ikkeno Clarion-logo på talerstolen??? Det er brudd på AVTALEN! 
Nytt kaos. Hvilken avtale? Hva? Huh? Ingen skjønner hva som foregår, men på en-to-tre, i de aller siste minuttene før partilederen skal på podiet for å legge nye føringer for Venstrepolitikken i tida framover, havner plutselig en stor, stygg logo helt øverst på den nyskaffa talerstolen, rett i glaninga på landets TV-kameraer. 
###
Og dermed står det CLARION THE EDGE med stor skrift på nesten alle bildene som sendes fra pressefotografene og TV-kameraene i Tromsø den ettermiddagen.
Det var det ikke alle som var like fornøyde med på Venstres landsmøte. Så etter åpningstalen ble hotell-reklamen nokså kontant rivi ned. 
Skaden var allerede gjort. Eller reklamen da, hvis du er hotellkjede. 
Ingen var fornøyde. Alle var sure. 
Men heldigvis kom til slutt Hurtigruta til Tromsø. Og med den, talerstolen!
###

Så når alle de andre talene skulle holdes, alle de som ingen bryr seg om og ingen filmer, da var den splitter nye og kjønnsløse talerstolen med Venstre-logo og slagordet "Folk først" stolt kommunisert over det ganske land.

Synd det ganske land ikke fulgte med lenger.
###

PS: Hovedtrekkene i denne historien er blitt meg fortalt av flere uavhengige kilder.  Flere av dem ville forbli anonyme.

DS

Nyeste fra Dagsavisen.no: