Nyheter

Den store fotballfinalen

Lise Klaveness gleder seg stort til helgens cupfinaler, men ekspertkommentatoren fra Bergen gruer seg til søndagens skjebnekamp for Brann.

Hvem: Lise ­Klaveness, tidligere landslagsspiller og ekspertkommentator for NRK.

Hvorfor: ­Kommenterer helgens cupfinalekamper.

Hva ser du mest fram til denne helgen, cupfinalene eller søndagens skjebnekamp for Brann?

- He he, det er det ikke vanskelig å svare på. Jeg ser nok mest fram til cupfinalene. Cupfinalehelgen har alltid betydd mye for meg personlig. Det er en festhelg og avslutningen på en lang sesong. Kvalikkampen til Brann blir jeg bare nervøs av. Jeg kommer til å ha vondt i magen når de spiller.

Du har selv spilt flere cupfinaler - hva husker du best?

- Jeg husker alle godt, men den siste jeg spilte for Stabæk mot Røa i 2011 var spesiell. Det ble min siste kamp. På damesiden er vi jo ikke vant til å ha så mange tilskuere, men under cupfinalene var det alltid trøkk. Kampen mot Røa ble veldig spennende, vi kom tilbake flere ganger og utlignet - det endte med straffesparkkonkurranse. Jeg husker hvert skritt jeg tok fra midtsirkelen og fram til straffemerket. Jeg var veldig glad for å score. Kampen er et av de sterkeste minnene jeg har fra ­karrieren.

Cupfinalehelgen starter med kvinnefinalen mellom Lillestrøm og Trondheims- Ørn på Telenor Arena. Tror du det blir en jevn kamp?

- Finaler har ofte en tendens til å bli jevne­ selv om det ene laget er stor favoritt. Men Lillestrøm var veldig gode på slutten av sesongen. Det de har prestert på banen, er noe av det beste jeg har sett av et norsk kvinnelag på lenge. Jeg tror det blir ­vanskelig for Ørn å matche det nivået.

To norske kvinnelag er inne på topp-ti-listen over Europas beste klubblag. Hvordan vil du si nivået er i dag ­sammenlignet med da du selv var aktiv?

- Nå er det ikke så lenge siden jeg var aktiv. Men hvis jeg sammenligner dagens nivå med da jeg begynte å spille fotball - for rundt 20 år siden - vil jeg si at det ikke har gått nok framover. Spillerne er nok blitt bedre teknisk, men jeg savner noe av råskapen og gjennombruddskraften som det var mer av da jeg begynte. Jeg tenker på spillere som Gro Espeseth, Monica Knudsen og Linda Medalen. Det er færre sånne vinnerskaller i dag. Men på et eller annet sted i framtida vil nok lagene greie å kombinere råskap og gjennombruddskraft med tekniske ferdigheter. Det Lillestrøm viste på slutten av sesongen, lover godt.

Hvilken spiller har ­imponert deg mest i år på kvinnesiden?

- Caroline Graham Hansen imponerer alltid. Hun er den beste spilleren i Norge. Jeg har også latt meg imponere av Lene Mykjåland. I år har hun tatt et steg videre. Hun er en fantastisk teknisk spiller som gjør ting man må være litt fotballnerd for å legge merke til.

Og i Tippeligaen, hvem har vært best?

- Jone Samuelsen på Odd har imponert meg. Han er ikke en ung kar lenger, men i kamp etter kamp har han vist at han fortsatt er den som er mest sulten av alle. Harmeet Singh har også vært veldig bra. Men jeg kommer ikke utenom Martin Ødegaard. Han har blåst meg av banen. Jeg har aldri sett noen som ham i Norge. Det er nesten ikke til å forstå at en 15-åring kan prestere på et så høyt nivå.

Hvem tror du vinner søndagens ­cupfinale mellom Molde og Odd?

- Molde er store favoritter, særlig siden­ de vant så komfortabelt i den siste ­seriekampen. De har en bredere stall og kjenner nok selv på at de bør vinne. Odd er underdog og kan gyve løs med frigjort energi. Jeg ser på kampen som mye mer åpen enn kvinnefinalen.

Du skal sitte i NRK-studioet under cupfinalene. Tidligere opplevde du mye hets fra folk etter fotballsendingene. Er det blitt mindre av det?

- Ja, det har avtatt. Jeg får fortsatt drittmeldinger, men det var mye verre da jeg begynte å jobbe for TV 2 for mange år siden. Om det er blitt mindre hets fordi folk er blitt vant til meg, eller fordi jeg er blitt bedre, det vet jeg ikke. Før gikk det mest i meldinger, det kan være at folk i dag får utløp på nettet. Jeg følger ikke lenger med på kommentarfeltene. Når jeg er i studio prøver jeg å unngå å lese meldinger. Jeg vil ikke være selv­bevisst i studio.

Var det så ille at du vurderte gi deg?

- Det var utrolig vondt i starten og det traff meg hardt. Samtidig ga det meg motivasjon til å fortsette, det ble en ­bekreftelse på at jeg var med på en viktig endring. I dag har jeg ingen planer om å gi meg, det er en fantastisk artig hobby å ha ved siden av jobben min som ­advokat.

Søndag spiller Brann kvalik for å overleve i Tippeligaen. Hvordan forklarer du lagets dårlige resultater i år?

- Det er ikke lett å gi et godt svar på det. Hvis vi ser på stallen, er ikke Brann et topplag. De har solgt for mange spillere og trenger tid på å bygge opp et nytt lag. Da Rikard Norling kom til Bergen, ble det skapt en voldsom optimisme som resulterte i falske forhåpninger. For en spiller er det aldri lett å spille på et lag der forventningene er urealistiske. Det kan gi en knekk i selvtilliten.

Fotballåret går mot slutten, hva ­husker du best?

- Det er mange ting jeg vil glemme fra fotballåret 2014, men jeg tror aldri jeg vil glemme første gangen jeg så Martin Ødegaard leke seg i Tippeligaen. Han spilte sånn jeg alltid ønsket å spille. Det var fantastisk å se hva han behersket - han er jo egentlig et barn. Jeg blir faktisk rørt av å se slike ferdigheter satt i live på en prestasjonsarena. For meg er det kunst.

Mer fra: Nyheter