Nyheter

Derfor blir vi syke i ferien


Har du lagt merke 
til hvordan sykdommen setter inn når vi endelig slapper av i ferien? Nå har forskerne funnet ut hvorfor.

Er det ikke typisk? Når det endelig er julefeire, må du holde senga med influensa eller omgangssyke. Det er ikke tilfeldig, skal vi tro forskerne.

Snørret renner nemlig rask­ere og bakteriene blir hissigere etter tøffe arbeidsuker, eksamener og andre påkjenninger. En skulle kanskje tro at kroppen er så lur at den utsetter sykdommen til et mer beleilig tidspunkt, men slik er det ikke. Den oppsiktsvekkende forklar­ingen på at vi blir syke i ferien, er at vi stresser ned.

Tregt system

Først en snartur via immunforsvaret. Mennesket har et medfødt immunsystem og et opparbeidet immunsystem. Det medfødte immunsystemet gjør det første forsøket på å bekjempe bakterier og infeksjoner som angriper kroppen vår. Derfor er det slik at 99 prosent av alle infeksjoner og mikroorganismer vi pådrar oss, går umerket hen. Vi oppdager dem aldri. Men så gjenstår den siste prosenten.

- Når dette systemet blir overbelastet, slår det andre immunsystemet til, det vi har opparbeidet oss. Dette bruker mer tid på å komme i gang, og det er da vi merker at vi blir syke, sier Jan Pravsgaard Christensen, immunforsvarsekspert ved Københavns Universitet til videnskap.dk.

Stresset = kvikt forsvar

Christensen forklarer at når vi stresser, jobber det medfødte immunsystemet mer effektivt. Det er fordi kroppen produserer stresshormoner som adrenalin.

- Stresshormonene kan mobilisere masse celler i immunsystemet. De kan for eksempel mobilisere celler som heter nøytrofile granulocytter, som kan spise bakterier før de blir til infeksjoner. På den måten kan det medfødte immunsystemet arbeide litt mer effektivt, sier Christensen.

Altså er det mindre risiko for å bli syke når vi er stresset. Og når vi slutter å stresse, ja, da blir vi syke.

- Vi må ha en viss mengde viruspartikler i lungene våre før vi får en influensasykdom. Hvis du er stresset, kan du kanskje holde antallet nede en kort periode. Men du har fremdeles virus i kroppen, og det vil si at i samme øyeblikk som immunsystemet slapper litt av, blir vi syke, forklarer Christensen.

Ingen gulloppskrift

Så hvis jeg vil meg holde meg frisk, bør jeg stresse jevnt hele året? lurer du kanskje. Nei, det er selvfølgelig ingen vinneroppskrift. Stress over lengre perioder er naturlig nok dårlig for kropp og sinn, og byr på både høyt blodtrykk, åreforkalking og andre alvorlige sykdommer. Stress som sykdomsbekjempelse fungerer heller ikke på lang sikt rent immunologisk. Det medfødte immunsystemet jobber bare effektivt under stress i en viss tid, før det faller tilbake til normal jobbmodus. Her er risikoen for å bli syk like stor som ellers.

En annen årsak til at vi blir syke i juleferien, er at vi er mer mottakelige for smitte av sykdommer etter en stresset periode.

- Det handler ikke bare om at man holder infeksjoner nede så lenge man er utsatt for stress. Etter man har vært utsatt for hardt stress, kan immunsystemet faktisk bli svekket, sier Bente Klarlund Pedersen, professor ved Rigshospitalet til videnskap.dk.

Psyken spiller inn

Dessuten blir ikke helsa bedre av at vi velger lettvinte løsninger når vi stresser.

- Når vi er stresset, har vi en tendens til å ikke spise og drikke skikkelig. Det blir ofte masse kopper kaffe foran datamaskinen. På den måten får man kanskje ikke all den næringen man trenger, men lever litt av lagrene sine. Og hvis viruset så først slår til, kan man kanskje ikke mobilisere immunsystemet like effektivt, sier Jan Pravsgaard Christensen.

Til sist er det også slik at psyken spiller inn. I juleferien har vi tid til å sette oss ned og virkelig kjenne etter hvordan vi har det.

- Det handler også om at så lenge du er stresset, så fokuserer du på det som må gjøres. Du benekter så å si symptomene. Og når du så kan slappe av, så legger du plutselig merke til at du faktisk er syk, sier Pedersen.

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no