Kultur

Selger ut bunadsbånd til Kina

Norske bunadsystuer får ikke tak i nok materialer. Grossistene sender hundre-metervis av stoffer og bånd til Kina.

Bilde 1 av 2

De norske bunadsmakere som Tine Solheim, Haugtussa og Almankås sliter med å komme i mål til 17. mai. Årsak? Grossistene går tomme for dekorbånd som brukes til norske bunader.

Nå er det nok. Jeg kan ikke tie stille om dette lenger. Hvert år sliter vi med å bli ferdige med bunadene til 17. mai, og mye av årsaken er at vi ikke får tilgang på materialene fordi mesteparten av dekorbånd blir sent til lavkostland som masseproduserer, sier mote- og kostymedesigner Tine Solheim til Dagsavisen.

Tine Solheim driver eget atelier i Oslo og har for tida 5 lærlinger som er fullt beskjeftiget med bunadsøm til 17 mai. Hun er opprørt over hvordan bunadstilvirkere i Norge blir overkjørt av konkurrenter som kan kjøe materialer i store kvanta.

Jeg synes det er en skam. Vi er avhengige av grossistleverandørene når det gjelder bånd og brokade som brukes til de norske bunadene, fordi produsentene har krav om minimumskvanta som ikke små bunadstilvirkere kan sitte med. Da blir det håpløst når også grossistene selger ut det meste til enkeltbedrifter.

De skal vel også tjene penger? 

Jeg skjønner at grossistene også skal tjene penger, men som håndverker er det utrolig frustrerende å ikke kunne gjøre jobben min fordi vi ikke får tilgang til materialene vi trenger, sier Tine Solheim.

Les også: Bunadssøm settes ut til lavkostland som Kina, Thailand og Estland

Norske bunader er mer populære enn noensinne. Det har gjort søm av nasjonaldrakter til big business.

Norske bunader er mer populære enn noensinne. Det har gjort søm av nasjonaldrakter til big business. Foto: NTB scanpix

David mot Goliat

Bunadsjefen i systua Almankås i Telemark, Tove Karin Haugen, kan bekrefte at det stemmer at de sliter med å få tak i materialer.

Ja, det er trasig og gjør det vanskelig å konkurrere. Det er som David mot Goliat. Men det som er like ille er at mange utenlandske leverandører også velger dårligere materialer. Så blir kundene misfornøyde og vil ha omsøm hos en norsk systue.

Vil dere sy om en kinabunad?

Nå har det foreløpig ikke vært noe spørsmål her hos oss. Og vi vil jo gjerne hjelpe kunden. Men om det skjer er det noe må vurdere om vi i det hele tatt ønsker å gjøre, sier Haugen. Hun appellerer til forbrukerne om å gjøre research før de handler så de ikke kjøper katta i sekken

Det handler om holdninger også. Kjøper du norsk blir det dyrere og tar lengre tid.

Tine Solheim synes det er vanskelig når folk kommer for å fikse på en bunad som er sydd ute.

Jeg opplever at de har kjøpt bunad billig, og så er stoffene utslitt. Jeg har ikke villet reparere det. Det blir feil å lappe på noe som i utgangspunktet er dårlig materiale, da må jeg heller sy nytt, Tine Solheim.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Uaktuelt

Designer Tine Solheim, som er dommer i NRK-programmet «Symesterskapet» har æresdiplom fra det franske moteakademiet, praksis fra Yves Saint Laurent og mer enn 35 års erfaring. Hun mener Norge har en god del å lære av franskmennene når det gjelder å ta bedre vare på kulturarven.

Norske bunader er en særegen, norsk kulturtradisjon som vi har utviklet her over fler e100 år. Det rører ved folkesjela – bare se hvor stolte folk er i de flotte festantrekkene sine på 17. mai, i konfirmasjoner og bryllup. Vi kan ikke tulle med dette, sier hun.

Men er alt som produseres i utlandet nødvendigvis dårligere enn de som blir sydd her?

Vel, jeg har tatt noen «spionturer» til flere av de som produserer i østen og sett at de bruker stoffer og sømkvalitet som jeg aldri hadde villet godkjenne.

Les også: Nå kommer Bunadspolitiet

Tapper landet

Hvert år feirer franskmennene sine egne håndverkere med en egen moteuke – Métiers d’Art, som hyller arbeidet som utføres i byens atelierer.

Franskmenn er veldig opptatt av å kvalitetssikre nivået på håndverket og skreddere og syere i Paris har enorm yrkesstolthet. Men - det har faktisk en bunadstilvirkere i Norge også. Er det noe vi har igjen av yrkesstolthet når det gjelder søm og skredderverksted så er det bunadstradisjonene våre. Men Norge outsourcer det meste av håndverksarbeid og fortsetter det sånn kommer vi til å tappe landet for all kompetanse. Det er skammelig og provoserende, spesielt når vi vet at vi har en ung generasjon her som faktisk ønsker å jobbe med håndverk, ikke bare sitte bak en dataskjerm! raser Tine Solheim.

Mer fra Dagsavisen