«Retropiken» Sunniva Ferrada har satt Drammen på motekartet med butikken Retropiken på Union Brygge.

Retropiken

Gründer Sunniva Ferrada var lei motejaget, men elsker stilen fra 50- og 60-tallet. På Union Brygge i Drammen har hun skapt sitt eget vintageparadis: butikken Retropiken.

Nye Trender

 

Den er en av landets mest spennende små indie-butikker og ligger knapt 30 minutter unna Oslo sentrum med tog. Med Retropiken har Sunniva Ferrada satt Drammen elegant på det norske motekartet. Søndag deltar hun på Retrobonanza under Elvefestivalen der det blir det swingdans og catwalkshow med selskaps- og bademoter fra butikken, mens en crooner synger hits fra femtitallet.

På tide

Butikkeventyret startet for noen år siden, da Sunniva Ferrada ble invitert i bryllup og ikke klarte finne kjole.
Jeg elsket femtitallstil, men fant ingen ting som passet den looken. Så jeg tenkte: nå må noen gjøre noe med butikkutvalget i denne byen her. Jeg syntes det var for dårlig at en by som Drammen med 60 000 innbyggere ikke kunne ha noe annet enn kjedebutikker og butikker med helt likt utvalg, ikke minst når det gjelder størrelser. Så da måtte jeg bare starte selv, sier Ferrada. Og hun har holdt ord, ikke minst når det gjelder utvalg av størrelser  - her er utvalget hos Retropiken bedre enn i en gjennomsnitts kjedebutikk.

Lei motejaget

Retrostil er blitt enormt populært, jenter strømmer til stylingkurs, burlesqueskoler og pinupkonkurranser for å perfeksjonere stilen og sosiale medier flommer over av bilder som ser ut som om de kunne vært tatt for 60 år siden.

Les også:Rocka pinupskole på Grünerløkka

For Sunniva Ferrada var femtitallslooken noe hun la seg til da hun fylte 30. Hun var gått lei hele motejaget, og ville utvikle en signaturstil som ikke bare handlet om å kjøpe nytt.
Valget falt på moten fra femtitallet og tidlig sekstitallet, det som kler meg best. Ideen tok form over noen glass vin sammen med en venninne, hun skulle være Marilyn Monroe og jeg Bettige Page. Så jeg tok den helt ut, klippet Bettie-lugg og hele pakka. Og når jeg shoppet begynte jeg med å spørre: Ville Bettie valgt denne kjolen? Det ble en ledetråd. Etter hvert utviklet jeg min egen tolkning av stilen, men hele poenget var at mote ble mer moro og mindre mas.

Inspirert av TV-serie

Butikklokalet til Retropiken på Union Brygge ser ut som et lite smykkeskrin:  På stativene henger kjoler inspirert av alt fra Diors «new look» med store skjørt og stivede underskjørt, fransk americana med striper og høye splitter, snertne sekretærdrakter og polkadots-badedrakter og undertøy som ville fått Esther Williams til å gråte av glede. Merker som The Pretty Dress Company og Stop Staring er gull for de som kjenner stilen, og i tillegg har hun fått plass til norsk design og ikke minst sine egendesignede kjoler.
Jeg var lenge helt fortapt i TV-serien «Mad Men», spesielt karakteren Joan, som hadde noen helt fantastisk flotte antrekk. Så jeg designet en kjole som jeg døpte «The Joan Dress», og den ble en kjempesuksess.

Elsker Paris

I tillegg til retroartikler har Ferrada spesialisert seg på å selge håndplukket vintage, plagg og objekter hun kjøper inn i Paris, London og New York. Og det hender hun får inn gamle ting som er «made in Drammen» også - da er gleden stor. Men de største vintageskattene finner hun i  Paris der hun tråler og markeder og besøker instagramkontakter.
Jeg elsker å gå å lete etter gamle skatter, og det er i Paris jeg finner de beste vintageplaggene og objektene. Dessuten får du så mye inspirasjon. Sist så jeg et par på sikkert 70 år som spaserte forbi fortausrestauranten jeg satt på i Saint Germain – hun hadde på seg en kjole med bar rygg og et digert tyllskjørt og han hadde dress og hatt. Jeg ble sittende med kaffekoppen min og bare måpe.

Hun skulle gjerne skulle flyttet til Paris. Men foreløpig blir det med med innkjøpsturer. Da reiser hun og en assistent avgårde med tomme kofferter som de fyller.
I fjor fylte vi i tillegg opp en 20-kilos pappeske som måtte sendes hjem med posten, ler Sunniva Ferrada.

Også for herrer

Herrene får også sitt. Blant annet har hun et godt utvalg av merket Fred Perry og ikke minst, autentiske hawaiiskjorter med lekker print og knapper av kokosnøttskall.
De skjortene er enormt populære, akkurat som Stetsonhattene, sier Sunniva Ferrada.

Skattkiste

Lidenskapen for fordums moter og stilarter startet med en loftsryddig da hun var 12 år gammel.
Jeg ble med med moren min og hennes venninne for å tømme dødsbo etter venninnens tante. Jeg fikk lov til å gå opp på loftet å plukke med meg det jeg ville ha. Og der fant jeg en lilla taftkjole, ett par hansker, en hatt med en hattenål og et frimerke fra 1945. En skattekiste med ting som jeg har samlet på og har i skapet fortsatt.

Spør og graver

Folk som kommer innom vil gjerne slå av en prat. Bare mens Dagsavisen er på besøk er det flere som stopper opp, peker og spør, og gir Sunniva komplimenter for hvor fin hun er.
Særlig vintage-tingene har en historie om hvordan de er blitt laget, hvem som har laget dem, tiden de ble laget i, sier Sunniva Ferrada.
Jeg tror folk liker å få med en historie på kjøpet når de finner noe de synes er fint.