Moteskaperen Karl Lagerfeld (85) er død

I vinter uteble han fra sin egen motevisning i Paris. Med Lagerfelds bortgang er den siste store designeren fra forrige århundre borte.


Den legendariske moteskaperen Kar Lagerfeld døde tirsdag på et sykehus i Paris, melder flere franske medier. Spekulasjonen rundt helsen til moteskaperen skal ha vært dårlig de siste ukene, og 22. januar var han for første gang i sin lange karriere ikke tilstede under motevisningen til motehuset Chanel, som han har ledet og designet for siden åttitallet og fram til sin død.

Moteverdenen er i sorg, melder det franske magasinet Closer.

Tyske Karl Lagerfeld ble født 10. september 1933 i Hamburg og regnes som en av de mest innflytelsesrike motedesignerne i det. 20. århundret. Han er best kjent for sine mange samarbeid med motehusene Fendi, Chloé og Chanel, sistnevnte som han begynte å designe haute couture for i 1982. I mange år var han erkerivalen til franske Yves Saint Laurent, et vennskap og konkurranse-forhold som er detaljert beskrevet i den utleverende boka «The Beautiful Fall».

Lagerfeld var også en dyrktig fotograf, her foran åpningen av utstillingen i the Grand Palais i Paris i 2012 PATRICK KOVARIK / AFP

Lagerfeld var også en dyrktig fotograf, her foran åpningen av utstillingen «Little Black Jacket» i Le Grand Palais i Paris i 2012. Foto: PATRICK KOVARIK / AFP

I de senere år har Lagerfeld fått mye av æren for å ha fornyet et noe stagnert Chanel på en måte som har gjort det franske motehuset relevant  for nye generasjoner, som å produsere konfeksjonskolleksjoner og å samarbeide med billigkjeder som svenske H&M for å gjøre Chanel mer tilgjengelig for vanlige forbrukere. Lagerfeld var også fotograf og tok ofte sine egne pressebilder og han hadde sitt eget merke.

Les også: Chanel kvitter seg med krokodille- og slangeskinn

Den kjente moteskaperen døde tirsdag morgen på et sykehus i Paris, hvor han hadde blitt innlagt kvelden før. Med hans bortgang er den siste store designeren fra forrige århundre borte.