Snøhvit av Veronica Vallenes

Julebyen Oslo viser seg fram

Med ny belysning, norsk mote og Disney vil julebyen Oslo måle muskler med London og Paris.

 

Lik det eller ei, men årets julesesong er altså over oss. Lørdag ettermiddag ble julebyen Oslo åpnet og Steen & Strøms julevinduer høytidelig avduket - helt i europeisk hovedstadstradisjon. Lisa Stokke sang og over publikum som vandret ned Oslos nye luksusshoppingdistrikt Promenaden strålte en helt ny julebelysning inspirert av den nostalgiske julebelysningen som hang i gatene på 70 tallet.

Les også: Oslos moteprinsesser

Et moteeventyr

I fjor skrev Dagsavisen om den triste julebyen Oslo, der butikkvinduene så ut som om de var blitt pyntet av Ebenezer Scrooge.

Les også:Byen med det lille julehjertet

I år har Steen og Strøm tatt revansje og resultatet er spektakulært:  et samarbeid med norske motedesignere, dekorstudenter og selveste Disney. Denne uka fikk Dagsavisen en smugtitt på utstillingene.
Vi valgte å jobbe med Steen og Strøm fordi vi vet de er gode på historier og tradisjoner.  Vi er begge historiefortellere, sier  Mathilde Berg Holkenfeldt Behrendt fra Disney.  
Disney har kun gjort et liknende samarbeid med Harrods tidligere og den gangen var det Valentino og Versace som stod for kreasjonene.
 Men med den høye standarden som det er blitt på norsk mote er det ekstra spennende for Disnety å se hvordan de kan tolke våre mest populære skikkelser og gjøre dem kontemporære, sier Behrendt til Dagsavisen. Renate Eliesen, som er visual merchadiser hos Steen og Strøm Department Store i Oslo er overveldet av designernes innsats.
Vi ville gjøre noe som var litt overdådig og unorsk. Og designerne var med på laget med en gang, til tross for at de har travle dager, sier Eliesen.

Les også: Vil ta julen tilbake

Ta julen tilbake

Steen og Strøm har en lang og tradisjonsrik historie i Oslo. Den startet i  1797, da Samuel Strøm etablerte seg i hjørnet av Prinsensgate og Kongensgate for å selge kolonialvarer, vin, ull og bomull, samt engelsk isenkram, og utviklet seg etter hvert til å bli et stormagasin som hentet det beste fra kontinental storbyshopping over 6 etasjer midt i byen.  De fleste som bor i Oslo har et sterkt forhold til stormagasinet, som nå troner midt i det som må kunne kalles Oslos største luksusshoppingdistrikt.
Vi leste Dagsavisens kritikk i fjor, og bestemte oss for at i år skal vi ta julen tilbake, sier magasindirektør på Steen og Strøm Department Store,  Jim-Thomas Rengård.  Han er klar over at de med årets utstilling legger listen høy men lover at det ikke blir en engangshendelse, men at de kommer til å fortsette å bygge på stormagasinets stolte dekortradisjon.
Ambisjonen er å gjøre Oslo til Nordens mest populære juleshoppingby, sier han til Dagsavisen.

London

Men, det er ikke uten konkurranse. Når julelysene tennes i Europa kniver stormagasinene med overgå hverandre i pomp og prakt, i det som for forbruksskeptikere må fortone seg som ren galskap.  I London startet sirkuset allerede i oktober. Da ble julelysene tent i Oxford Street, med avduking av Selfrigdes vinduer, som i år har britisk hverdagsliv som tema - en utstilling avisen Evening Standard kunne fortelle at 500 dekoratører hadde jobbet med i over ett år med å ferdigstille.
 Vakkert, men litt tidlig, mente britene.
Tidlig i november var det Liberty i Regent Streets tur . I fjor hadde de «Nøtteknekkeren» som tema, og i år hadde de valgt diktet «T’was the night before Christmas» - kjent blant annet fra filmen «Hjelp det er juleferie». Mens Harrods’ dekoratørteam hadde slått seg sammen med Dolce & Gabbana for å skape italiensk schwung over jula i verdensbyen.

Paris

Også i Paris har julen kommet forlengst. Gallerie Lafayette på boulevard Haussmann har i år animerte julevinduer med vinterlandskap, mens Printemps lenger ned i gaten har trukket inn elementer fra teater- og varieté-scener som blant annet Moulin Rouge, som  bakteppe i sine julevinduer. Og hos BHV Marais på Rue Rivoli er det tematikk fra ski og afterski-moro  i Val d’Isère som skal få handleglade til trekke kortet med et smil. Så, nå gjenstår det bare å spørre:

Lillespeil på veggen der, hvem er vakrest i Europa her? Ikke helt upartisk tipper vi: Oslo!