Kultur

– Jeg brenner for nikkersen

Kulturhistoriker Sjur Harby mener norske bunadssystuer burde fornye seg. Hans råd er: Sy trendy nikkers.

Nylig skrev Dagsavisen om norske bunadsystuer som utkonkurreres av utenlandske fabrikker.  Da tikket denne meldingen inn på Facebook:
«Skulle vi ikke slå et slag for nikkersen sammen? Jeg har fått sydd opp en sommernikkers i bunadsstoff fra Hedemarken. Et slags samarbeid med Husfliden og en sydame i Brumunddal. Fenomenalt å gå i!»

Les også:Selger ut bunadsbånd til Kina

Tenk nytt

Meldingen var fra kulturhistoriker Sjur Harby og selvsagt tok vi sporenstreks kontaky. Harby er på ballen uten å nøle:

Ja jeg ser jo til min tristhet at bunadsverkstedene klager, men jeg synes de i større grad må våge å fornye sin egen tradisjon, sier Harby og dundrer på:

De kunne jo ta fatt og sy noe annet i tillegg til bunader. Nikkersen er et fantastisk plagg for menn i min alder, som trenger litt mer tøy til å dekke kroppen. Uansett alder og kropp – en nikkers absorberer alle skavanker. Ja, jeg vil gå så langt som til å si at den foredler aldringsprosessen, sier Sjur Harby.

Les også: Bunadssøm settes ut til lavkostland som Kina, Thailand og Estland

Sportsantrekk fra helvete

Den glade nikkersfetisjisten insisterer hardnakket på at dette knelange plagget er tipp topp til både sport, hverdag og fest.

–  Den er langt overlegen disse tettsittende syntetiske sportsplaggene i heslige farger som klynger seg til kroppen på folk som begynte å jogge ti år for seint. I en nikkers er du alltid fin, sier Harby.

–  Nikkers eller knebukser har sitt utspring i uniformer, og har fulgt mennenes mote siden renessansen minst. Det er forkastelig om en så lang tradisjon ikke skal appellere til dagens unge og middelaldrende menn. Se bare på gamle bilder der menn i alle årsklasser gikk i nikkers som en del av hverdagsantrekket. Folk så forbløffende velkledde ut.

Les også:Bunadfeber

Kontaktskapende

Harbys nikkerser er sydd hos Husfliden Hamar, for det er de som sitter på rettighetene til stoffet som er brukt. Han foretrekker en litt smalsydd variant.

–  Den er ikke like vid som eplenikkersen, og forbildet er en fabrikkny nikkers fra mellomkrigstiden. Den ble sydd opp i full fart i påsken i fjor fordi jeg trengte den til en reise. Vi ble enige om et i øyenfallende grønt bomullsstoff og jeg har ikke angret. Dette er blant de beste plaggene jeg noen gang har gått i, sier Harby som like godt også fikk sydd opp en tilsvarende nikkers blått ullstoff.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Selv går han så langt som å påstå at nikkersene hans er kontaktskapende.

–  På en togtur i Europa var det flere som bemerket antrekket mitt. En engelskmann jeg møtte i Flandern kom bort og lurte fælt på hvor jeg kom fra med dette antrekket. Hadde jeg hatt på meg langbukser ville dette aldri skjedd, sier Harby.

Les også: Nå kommer Bunadspolitiet

Tøv og pølsevev

Noe snakk om vestkantjåleri eller nikkersadel vil han ikke høre ett ord om.

–  Nei for noe tøys! Dette er noe helt annet enn jåleri, det er å ta en gammel tradisjon og fornye den, det er bare sånn tradisjonene våre kan overleve.

–  Hva tror du ungdommen synes om nikkersen?

–  Min oppfatning er at de er positive. Bare spør en hipster!

Mer fra Dagsavisen