De var tilløp til kaos utenfor Stress lørdag morgen.

Hva får noen til å stille seg opp i kø en lørdag morgen? Sko, selvsagt

​Lørdag morgen var over 300, la oss kalle det gutter, stilt opp i Kirkegata i Oslo sentrum.

Hvorfor gjør de det mon mon tro? Hva får noen til å stille seg opp i kø en lørdag morgen? Jo, de skulle kjøpe seg sko.

Yeezy, navnet på skomodellen til Kanye West, er signalordet som får folk til å stille seg i kø utenfor skobutikker over hele verden, i dagevis.

Ved tidligere slipp har det vært mange som overnatter på fortauet. Flere netter på gata har bekymret enkelte foreldre og det har vært flere i køen som ikke er mer enn 14 år.

Armbånd

Stress i Kirkegata har fikset dette problemet og funnet en ganske så effektiv løsning. De deler ut armbånd på forhånd. Og kun dem med et sikt armbånd får kjøpe seg et par Yeezy Grey / Bold Orange / DGH Solid Grey, elelr Beluga 2.0, som den også kalles. Dermed er det ikke noe vits i å møte opp dagevis i forveien.

Samtidig skapes det vennskap i køen. Å campe på fortauet i dagevis skaper en egen subkultur.

– Det er mange som tar køen som en happening. Flere gleder seg, men jeg liker bedre at det er armbånd, som her hos Stress, enn å overnatte i kø, sier Joel (17).

Han kan fortelle om slåsskamper, knuffing og køsniking ved tidligere slipp.

Dagsavisens journalist har armbånd med 51. Nummer 52 i køen er Joel. Armbåndene ble delt ut torsdag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sko

Lørdag var det så tid for å kjøpe sko. De drøyt 200 som fikk armbånd på torsdag stilte seg i kø 09.00. Samtidig var det en god del som overvar det hele i håp om å få kjøpe et par av noen i køen.

– Jeg vant raffle hos Yme også, smiler Joel.

Raffle er loddtrekning og Yme ligger i Paleet på Karl Johans gate. Og om du skulle vinne loddtrekningen, vinner du ikke skoene, men du vinner retten til å kjøpe sko.
Joel har allerede en kjøper til det ekstra paret.

– Jeg får 4.000 for dem, sier han.

Joel (17) med sko,

Les også: Står i kø for å stå i kø igjen

Armbånd

Stress bruker Instagram for å kringkaste når armbåndene er klare. Torsdag omtrent 06.00 kom meldingen: Ambånd er klare. First come, first served. Alle med armbånd får kjøpe sko, men det er ikke gitt at du får størrelsen din.

Lørdag morgen var det tilløp til kaos, før en vekter fikk orden på rekkene og ryddet gaten så biler kom forbi. Så var det å stille seg opp i rekkefølge. Køen strakk seg ned Kirkegata og rundt hjørnet.

Rift

Mange av dem får ikke størrelsen sin.

Antallet sko denne gangen sies å være større enn da forrige modell, den gule, kom ut.

Butikksjef Erik Schjetne ved holder kortene tett til brystet når Dagsavisen spør om antall sko. Stress vil nemlig ikke ut med hvor mange par de får inn.

Men om vi ser på Yeezy-forum på nettet, anslås det at hver butikk får et par hundre par. Dette er betraktelig mange flere enn da Yeezy først kom.

Da var det 30 til 40 par hos Yme og køen slanget seg opp Karl Johans gate.

Joel fikk størrelsen sin han. Det samme gjorde Dagsavisens Journalist.