Buzz Aldrin (87) på catwalken for Nick Graham under New York Fashion Week.

Eldreopprøret

Voksne folk er lei av å bli satt på plass av hverdagseksperter – les: fordomsfulle folk uten snøring – når det gjelder hva de på 50 pluss kan og ikke kan tillate seg i klesveien.

Nye Trender

 

Hva betyr det egentlig å kle se etter alderen?  Før betydde det vel noe sånt som at når du bikka 40 og 50 skulle du legge bort de korte skjørtene, klippe håret, parkere stilettene og sette deg i gyngestolen. For menn var det på tide med pipe, røkejakke, tøfler og gebiss. Eller noe i den duren. Du hører hvor komisk det lyder.

Forbilder

Gamle regler er til for å brytes, og eldre gidder ikke lenger å parkere før de selv vil. I moten gir det seg utslag i trender – som fjorårets farsått: grått hår – og utvalget av modeller på catwalken, i kampanjer og moteserier. Sosiale medier flommer over av stilikoner «of a certain age» - som Linda Rodin, Daphne Selfe, Iris Apfel, Beatrix Ost, Baddie Winkle og Mara West, og på Instagram florerer hastagger som #advancedstyle #nolimits og #fbeingageapropriate. Baddie er kanskje den gamlisen som har det frekkeste slagordet: «stealing yo man since 1928.» Betyr dette at det er slutt på aldersdissing?

Madonna

Å nei da. Aldersdiskriminering er den eneste form for diskriminering som ikke bare er er tillatt, men som mange syns er gøy.  Madonna (58) sang ut da hun ble tildelt Woman of the year-prisen  på Billboard Women in Music-event i New York i desember i fjor.
 «Folk sier jeg er så kontroversiell, men jeg tror det mest kontroversielle jeg har gjort er å bli værende. I musikkbransjen er det å bli eldre en synd» sa Madonna og la til at straffen hun opplever er  «å bli konstant kritisert, baktalt, nedvurdert og definitivt ikke spilt på radio.»

Usynliggjøring

Er du så heldig at du lever til du når en viss alder må du venne deg til at yngre folk snakker til deg i store bokstaver – særlig når de skal forklare deg noe nytt eller teknisk. Du må også finne deg i å lytte til det kjedsommelige mens yngre folk kakler i vei om hva du bør og ikke bør tillate deg av plastisk kirurgi dersom du skulle være hypp på det. Du blir ofte fortalt hvordan «ting er nå» eller du blir usynliggjort, slik Wenche Mülheisen fortalte i portrettet i Dagsavisen nylig. Og – du må under INGEN omstendigheter – snakke om sex, eller nevne at du har det.

Gi blaffen

Vi burde alle bli flinkere til gi mer faen når andre prøver å sette begrensninger for oss, enten det er gjelder alder, kjønn, kroppsfasong eller hudfarge. For samme hva andre ønsker at du skal tro, er det absolutt mulig å henge med i svingene på din egen, kule måte. I 2015 brøt kinesiske Deshun Wang med alle bestefarstereotypier da han stilte som modell for Sheguang Hu på catwalken under den kinesiske moteuka. Den tidligere skuespilleren som er i 80-pluss-gruppa fortalte også at han hadde begynt å lære engelsk i 40-åra, begynt å trene da han fylte 50 og ble performancekunster da han fylte 70. Alle blir eldre, så trenden er kommet for å bli. Dette året startet også med flere gamliser på catwalken under verdens mest innflytelsesrike moteuker. Som da Guo Pei arrangerte Paris Fashion Weeks mest spektakulære show med modell Carmen Dell'Orefice (85) i rød brudekjole. Og i New York stilte Buzz Aldrin (87) og Bill Nye (61) på catwalken for Nick Graham iført hans space age-kolleksjon. La det være en inspirasjon.