Ibtihaj Muhammad med Barbie-dukken hun har vært inspirasjonen til.

Barbie får hijab

ILLE TIL MOTE: Barbie har hest og hus og bil og type. Nå får hun også en religion.

Barbie er et moteikon. Hittil har hun fått lov til å velte seg ganske uhemmet rundt i en rosa skrulleverden. Tits and ass and everything plastic er stikkordet. Men nå er det nok - nå skal hun kles anstendig.

Til neste år kommer nemlig den ikoniske Barbie-dukken for første gang i en versjon med hijab, opplyser den amerikanske leketøysprodusenten Mattel.

Dukken, som ble lansert denne uka, er en del av «Sheroine»-serien til Mattel – som henter inspirasjon fra kvinnelige forbilder.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kårde og hjelm

Og det er den amerikanske fekteren Ibtihaj Muhammad, som vant OL-bronse i Rio i fjor, som er forbildet. Dukken er i tillegg til hijab utstyrt med en hvit fektedrakt, en kårde og en hjelm.

«Jeg er stolt over å vite at jenter over hele verden kan leke med en Barbie som er ikledd hijab», sier Ibtihaj Muhammad.

Hijaben signaliserer religion og identitet. For mange er det omstridte muslimske hodeplagget også en beskyttelse som skal forhindre at kvinners hår vekker uanstendig erotisk begjær hos menn.

Modesty-plagg, blir det omtalt som i motehus som designer hijaber. Barbie er først og fremst en motedukke. Og bruk av religiøse symboler i moten er problematisk men ekstremt populært – ikke minst er det tydelig når Metropolitan Museum of Art velger katolisismen som tema for neste års store moteutstilling. Men hva sier egentlig hijab-Barbie til verden? At hijab er mote? Eller at en dukke kan være anstendig og dermed også uanstendig?

Les også: I kø for sko i Grensen

Tjukkke-Barbie

Det har aldri skortet på fantasi når det gjelder å finne på nye identiteter til Barbie, googler du henne vil du finne alt fra crack whore-Barbie til gravid-Barbie, rullestol-Barbie og tjukke-Barbie.

Senest i 2010 prøvde en anglikansk menighet i Boston å designe en prestekjole til Barbie, som aldri ble akseptert av Mattell. Preste-Barbie eller kristen-Barbie ble for kontroversiell. Men muslim-Barbie er altså åpenbart innafor. I all anstendighet.