Aktivistmote fra Pussy Riot

Pussy Riot har designet en kleskolleksjon som protest mot brudd på ytringsfriheten.

 

Kolleksjonen består av finlandshetter, sokker og T-skjorter med politiske slagord som Pussy Riots Nadya Tolokonnikova hevder er inspirert av unge russiske aktivister.
Plaggene minner om klærne aktivistene fra det russiske feministkollektivet bar under en uanmeldt spontankonsert de holdt i Kristi Frelser-kirken i februar 2012. Gruppa ble arrestert, anklaget for «pøbelatferd» men valgte selv å kalle opptredenen for en «a punk prayer».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dømt til arbeidskoloni

Konserten varte bare noen sekunder, men de rakk å slynge ut en lang rekke fornærmelser mot president Putin og vendinger som myndighetene valgte å stemple som blasfemiske. Tre av gruppas medlemmer Nadezjda Tolokonnikova, Marija Aljokhina og Jekaterina Samutsevitsj ble dømt for pøbelatferd motivert av religiøst hat, og ble dømt til to år i arbeidskoloni.

Foto: MediaZona

Foto: MediaZona

Sjokkrose og grønt

De sjokkrosa, lilla og eplegrønne tightene med matchende finlandshetter er blitt gruppas varemerke, også tydelig i fjorårets video «Police State» med Chloë Sevigny.
Den ferske kolleksjonen som kan kjøpes på nett har fått navnet «Pussian Federation». Den er et samarbeid med kunstnergruppa Kultrab og 9cyka, og designet for å støtte opp om magasinet MediaZona som fokuserer på kriminalitet i Russland. På hjemmesiden står det:
«I en tid da ytringsfriheten ikke eksisterer i Russland er klærne blitt et politisk uttrykk, en protest.»

Foto: MediaZona

Foto: MediaZona