Debatt

Wilders’ valg

I dag går nederlenderne til valgurnene. For første gang i landets historie følger et helt kontinent spent med.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Landet har fått rollen som europeisk termostat. Nederland i morgen, Frankrike i april/mai og Tyskland i høst. Hvis nederlenderne følger opp i Brexit- og Trump-ånden og fortsetter sin glideflukt mot høyre, vil det lille landet kunne starte en dominoeffekt som vil kunne få betydning for EU-prosjektet. Og for verden.

Det er all mulig grunn til å være bekymret når et land som Nederland, et velfungerende, liberalt demokrati med god økonomi og lav arbeidsledighet i Europas midte, opplever at en protestbevegelse med rasisme og isolasjon som kjernebudskap, får tak i velgermassen. Men vi må ikke miste perspektivene. Er glasset halvfullt eller halvtomt? Geert Wilders og hans personlige Frihetsparti er ikke Nederlands største parti, og vil sannsynligvis ikke bli det i dag. Det er ifølge målinger ikke engang sikkert at han lykkes å bli nest størst.

Wilders ytre høyre-eventyr vil ikke få makt i Nederland. Han kommer ikke i regjering. Fordi det store flertallet av nederlendere har andre verdier. 85 prosent av stemmene går ikke til Wilders. Gjør Wilders et godt valg, vinner han hvert sjette sete i parlamentet. Fem av seks representanter vil stå mot ham, i opposisjon til hans budskap om hat. Røde, grønne og moderate høyrekrefter side om side. Dette er historien om Nederland, ikke et land på full fart mot fascisme.

Mediene definerer virkeligheten. Mediene må være årvåkne og bidra med balanserte virkelighetsbeskrivelser, ikke la seg rive med av de tydeligste narrativene. Wilders blåbrune brottsjø ved årsskiftet var kraftig og påkalte fete overskrifter, men den avtok. Wilders nedtur er underkommunisert. Fortellingene om den karismatiske outsideren, har beholdt sin styrke fordi de er medievennlige, tydelige og lette å formidle. Mediene gjør det samme i rapporteringen fra Frankrike. Sannheten om Marine Le Pen er at hun ligger solid etter i kampen om å bli Frankrikes president, enten man måler mot François Fillon eller Emmanuel Macron. Fortsatt er fornuftens stemmer i flertall i Europa.

Mer fra: Debatt