Debatt

Voldtatt og bøtelagt

Et løfte fra politiet om å betale forelegget

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I Sør-Øst politidistrikt er de i ferd med å begå en stor skandale. I september i fjor anmeldte en 15 år gammel jente en voldtekt. Saken ble henlagt. I forbindelse med etterforskningen ga hun fra seg mobiltelefonen frivillig. Dette for at politiet kunne se hva slags kontakt hun hadde hatt med mistenkte. Det er vanlig praksis i voldtektssaker.

Men så er det noen i politiet som viser en total mangel på skikkethet, og da mener jeg ikke selve henleggelsen som jeg ikke kjenner til. De har funnet et bilde på mobilen der jenta røyker hasj. Hun får et ultimatum. Godta urinprøvekontakt, eller bli ilagt et forelegg på 4000 kroner. De kaller det forebygging.

Jeg er selv politi og like sjokkert som resten av Norge. Dette er ikke praksis, det strider mot norsk lov. Bildet fra mobilen ble kalt "overskuddsmateriale", og de hevdet at de har lov til å bruke dette i en annen straffesak.

Det er feil. Der mobilen er tatt i beslag rettet mot siktede, er dette en mulighet. Det blir noe ganske annet når mobilen er frivillig overlevert av fornærmede, slik som i denne saken. Da må politiet ha gjort henne kjent med at hun ikke plikter å svare på spørsmål som kan føre til straff. Før de tok mobilen, må de ha sagt at de kan bruke det de finner der, mot henne. Siden hun er et barn, må de også ha tatt opp dette med faren, noe de ikke gjorde.

Det er det samme prinsippet som gjelder under alle avhør. Før politiet spør om du er skyldig, må de gjøre deg kjent med at du ikke plikter å svare på spørsmål. Vi kan ikke bare starte en samtale og håpe at du forsnakker deg.

Men de har kalt det forebygging, og da gjelder visst ikke norsk lov. Unnskyldningen er at de tilbød henne en urinprøvekontrakt. Hvis du sier nei til det, får du forelegget. Det er vanskelig å forstå tankegangen.

Hvorfor kunne de ikke bare fortalt faren om bildet av hasjen og oppfordret dem til å søke hjelp? Tror de virkelig at et tilbud om å avgi urin på et glass løser eventuelle rusproblemer?

Denne saken svekker tillitten til politiet. Jeg jobbet selv den dagen saken kom på trykk i VG, og jeg skammet meg over å være politi.

Tina Skotnes fra Dixi Ressurssenter mot voldtekt, fortalte at slike saker kan gjøre det vanskeligere for ofre å anmelde voldtekt. Det har hun helt sikkert rett i. Derfor må vi snu og rette opp inntrykket.

Jeg har selv tatt imot mange voldtektsanmeldelser, men da fra voksne. De oppfordres til å forklare seg så grundig som mulig, også om egen rus, og vi forteller at de ikke kommer til å bli straffet for det.

Nå virker det som at dette bare gjelder for voksne, er du et barn kommer vi til å tvinge på deg en urinprøvekontrakt med trussel om straff.

Heldigvis godtok ikke jenta og faren forelegget på 4000 kroner. Saken skal gå for retten, og der er boten på 4600 kroner i tillegg til saksomkostninger, altså 6000 kroner.

Det er ikke for sent. Sør-Øst kan henlegge saken på straffeprosessuelle grunner.  Eller enda bedre, henlegge saken som intet straffbart og dra hjem til fornærmede og gi henne en unnskyldning.

Og hvis det skulle bli rettsak og bot, så er det mange i politiet som holder med henne.

Da skal vi samle sammen 6000 politibetjenter som alle gir en symbolsk krone hver, slik at politiet selv betaler boten for henne.

Mer fra: Debatt