Sport

Vil Rødt stemme for utbyggere eller innbyggere?

På onsdag skal Oslo bystyre votere over om småhusområdene Smestad og nedre Grefsen skal tilbakereguleres til tidligere regulering, og ikke til bymessig bebyggelse, som foreslått i kommuneplanen. Det hviler et tungt ansvar på Rødt, som er på vippen i Oslo - vil de stemme for utbyggere eller innbyggere?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Transformasjon av småhusområder til bymessig bebyggelse innebærer etablering av «nye gate- og bebyggelsesstrukturer» (PBE områdestudier Smestad). Det forutsetter sanering av mesteparten av dagens bebyggelse, for det er ikke mulig å bygge nye finmaskede gatestrukturer og kvartalsbebyggelse i 5-8 etasjer (PBE) i et område som allerede er bebygget med boliger for flere tusen mennesker.
Medvirkningsprosessen på Smestad fremheves av byrådet som et eksempel til etterfølgelse. Dette er overraskende, for både bydelene, beboere og flere deltakere i samspillsgruppen har gjentatte ganger meldt fra om det motsatte. Deltakerne er håndplukket av Ellen de Vibe, og utbyggingsvennlige er ønsket inn, mens motstandere er ekskludert. Det er ingen dialog og diskusjon i gruppen, kun informasjonsoverlevering, konklusjonene er gitt, og innspillene hensyntas i liten grad. Men med det utgangspunkt at småhusområdet transformeres til bymessig bebygges, er det ikke enkelt å skape god medvirkning. For hva skal beboerne egentlig medvirke til? Skape et godt nabolag for dem som i fremtiden skal bo i blokker bygget der hvor beboernes hjem tidligere stod?
Rødt er på vippen i Oslo, og på onsdag hviler er stort ansvar på deres skuldre. Da har de mulighet til å stanse utbyggernes pågåenhet og press mot beboerne på Smestad for at de skal selge sine hus, markedsmodningprosessen, som PBE kaller det. 
Rødt har mulighet til å stemme for stans eller utsettelse av denne prosessen, som er så ødeleggende for et velfungerende nabolag, og som ingen vet noe om konsekvensene av.
Viktige argumenter for å stanse transformasjonen av Smestad, nedre Grefsen og andre småhusområder til bymessig bebyggelse, er:

Det er ikke nødvendig. Det finnes alternativer. Av det identifiserte boligpotensialet på 120.000 boenheter i kommuneplanen, utgjør alle småhusområdene i alle deler av Oslo kun 4000 boenheter. Prognosen for boenheter var i desember 2016 på snaue 74.000 (fra 01.0116 -01.01.30). Siden det igangsettingen av boligbygging vært rekordhøy og befolkningsveksten avtatt sterkt, og i forrige kvartal økte befolkningen i Oslo med kun 241 mennesker og i 2016 var veksten negativ. Til sammenlikning er boligbehovsprognosen er basert på en årlig befolkningsvekst på 10.000…

Det er ikke konsekvensutredet. På bakgrunn av lovens bestemmelser om konsekvensutredning fremstår Oslo kommunes behandling av saken som svært mangelfull. Konsekvensutredningen skulle i følge bestemmelsene i Plan- og bygningsloven gått mye mer i detalj for de utpekte utviklingsområdene. (se også http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/mangelfull-konsekvensutredning-1.977565)

I tillegg ligger eksempelvis både Smestad og nedre Grefsen i rød sone for både støy- og luftforurensning. Rød sone angir et område som på grunn av høye luftforurensningsnivåer er lite egnet til bebyggelse som feks boliger, barnehager og skoler, i følge kommunen selv.
Vi opplever også at transformasjon av levende nabolag til bymessig bebyggelse ikke er hva store deler av byens innbyggere ønsker. På Smestad er 98 prosent av beboerne imot at hjemmene deres blir transformert (beregnet basert på innsendte innspill til planprosessen), de ønsker å få leve videre i sitt nærmiljø. 
Mange nabolagsgrupper og velforeninger på tvers av byen har også nylig gått sammen i BeboeraksjonOslo (https://www.facebook.com/BeboeraksjonOslo/) for å markere sin misnøye med dagens byutvikling, som i stor grad er utbyggerstyrt, med politikernes aksept.

Slik vi ser det, finnes det ingen gode grunner til å presse gjennom transformasjon av Smestad og nedre Grefsen nå, selvom utbyggere ønsker å bygge så mye de kan her, for det er store penger å tjene. Vi har tiltro til at Rødt setter innbyggere foran utbyggere, og støtter en stopp eller utsettelse av prosessen på Smestad inntil premissene er grundig forankret og konsekvensene utredet. La oss skynde oss langsomt slik at Oslo blir den byen vi ønsker også i fremtiden. Stem nei på onsdag!

Marianne Storhaug
leder Nabolagsgruppen Bevar Smestad – bevar den grønne byen

Mer fra: Sport