ANNONSE
Ap-leder Jonas Gahr Støre og asyl- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). FOTO: NTB Scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre og asyl- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). FOTO: NTB Scanpix

Vis bildetekst

10-11-2017

Vil dere være med på prosjektet "Afghanistan 2018"?

Til regjeringen og (noen fra) Stortinget. Dere inviteres herved med ut på reise. Ta gjerne med minst ett familiemedlem.

f

Undertegnede etterlyser med dette velmenende ildsjeler «der ute» som kan tenke seg å være med i det snart nystartede prosjektet «Afghanistan 2018». Tanken er å sponse fortjente regjerings- og stortingsmedlemmers sommerferie 2018. Ett eller flere fly må chartres og innkvartering ordnes, men først må enkelte bagateller organiseres: Derfor er kort orientering om prosjektet:

I følge norsk lov har alle arbeidstakere, også heltidspolitikere, krav på ferie. Nordmenn reiser på ferie som aldri før, og legger igjen solid, norsk oljevaluta over bokstavelig talt hele kloden. Enkelte lokale økonomier er mer eller mindre avhengig av inntektene fra blant annet denne norske turismen.

«Afghanistan 2018» vil slå et slag for Kabul-området i nettopp Afghanistan, en region som de senere årene har hatt tjent svært lite på turisme. Vår nåværende regjering har slått fast at området er så sikkert at det er helt trygt å sende enslige 18-åringer dit, og får støtte og sympati fra Arbeiderpartiet, som som opposisjonsparti mener at vi kan stole på regjeringen i denne saken.

«Afghanistan 2018» vil betale halvparten av reiseutgiftene for regjering- og stortingsmedlemmer som stemmer for å sende de såkalte «oktober-barna» tilbake til Afghanistan. Men bare halvparten, siden målgruppen må kunne sies å ligge i øvre inntektssjikt.

De som melder seg på må imidlertid forplikte seg til å ta med seg minst ett familiemedlem i alderen 18-20 år; barn, barnebarn, nieser, søskenbarn e.l. (Eventuelle ektefeller sponses også med halvparten av utgiftene. Prosjektet vil dessuten vurdere søknader fra statssekretærer.)

Innkvartering tenkes å i forskjellige varianter: Små hoteller, herberger, kanskje også hos private familier (-kanskje noen av de hjemsendte barna kan komme med tips her!)  Nødvendig tolking tenkes organisert ved å oppspore afghanere som allerede har tolket for norske militære og sivile myndigheter; tolketjenesten vil bakes inn i de totale kostnadene. Under oppholdet må imidlertid deltakerne selv bekoste dagsreiser og utflukter med buss eller taxi. Dette representerer imidlertid etter hva vi erfarer ikke særlig merkbar økonomisk uttelling. Deltakerne behøver på den annen side ikke å tenke på egen sikkerhet, da denne allerede er garantert av Norges regjering. Kortere eller lengre spaserturer anbefales også, nordmenn er jo glade i å gå tur.

Turen er tenkt å vare i 10 dager. En av dagene blir det felles bespisning på et hotell i Kabul sentrum, der følget vil få lokal mat og musikk, og en opplesning av Arnulf Øverlands dikt «Du må ikke sove» (med den kjente linjen «Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer dig selv!) på dari eller pashto.

Så, til dere som vil være med å sponse: Først vil den snart startede komiteen kartlegge interessen for prosjektet, og så vil det bli opprettet en «spleiseside» på nettet. God sommer!

(Komiteens medlemmer og sponsorer forplikter seg ikke til å delta på turen.)


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!