24-11-2017

Viktig seier til KrF

Etter sitt dårligste valgresultat noensinne kan KrF paradoksalt nok notere seg for sin største budsjettseier på mange år.

Det er partiets vippeposisjon i Stortinget som har gjort det mulig for KrF å få gjennomslag for flere av sine viktigste saker, en ny lærernorm spesielt. Den sikrer maksimalt 15 elever per lærer i 1.–4. trinn og 20 elever per lærer i 5.–10. trinn.

Så sent som et par dager før budsjettbrikkene falt på plass, gikk statsminister Erna Solberg ut og advarte mot KrFs forslag for tidlig innsats i skolen. Hadde KrF vært medlem av regjeringen, ville Høyre som det suverent største regjeringspartiet, fått viljen sin. I vissheten om at hun trengte KrFs støtte for å få flertall for statsbudsjettet, skrotet statsminister Erna Solberg Høyres skolepolitikk.

Frp har også måttet gi etter på en av sine hjertesaker. KrF og Venstre har tvunget igjennom at Norge skal ta imot 1.000 flere kvoteflyktninger enn det regjeringen la fram i sitt budsjettforslag. Dette er innvandringsminister Sylvi Listhaugs andre nederlag på kort tid. Det hadde ikke skjedd hvis Venstre og KrF hadde vært med i regjeringen. Vi er sikker på at statsminister Erna Solberg da hadde latt Sylvi Listhaug og Siv Jensen få det avgjørende ordet.

Frivilligheten har grunn til å sende en julehilsen til KrF og Venstre. De to partiene har sørget for å reparere den store skaden regjeringens mange harde kuttforslag ville ha påført frivilligheten. Vi vil berømme Venstre og KrF for at de enda en gang slo ring om mediemangfoldet og avviste regjeringens kraftige kutt i pressestøtten. Hadde det blitt vedtatt, ville aviser som Klassekampen, Nationen, Vårt Land og Dagsavisen fått problemer med å overleve. Kan hende regjeringen nå endelig har lært at den ikke år etter år kan gå mot stortingsflertallets politikk på medieområdet.

Venstre forhandler om en plass i regjeringen. Resultatet av budsjettbehandlingen viser at partiet kan oppnå mye, om ikke mer, ved å stå utenfor sammen med KrF. KrF har for sin del bevist at vippeposisjon gir partiet betydelig innflytelse.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!