Debatt

Vi skal si ja til tusenvis av flere arbeidsplasser

Unge Høyre må stå opp for verdiskapingen. Derfor må vi si ja til konsekvensutredning for Lofoten, Vesterålen og Senja.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skrevet i samarbeid med Terje Hetland, leder, Rogaland Unge Høyre, Jim Simonsen Jenssen, leder, Nordland Unge Høyre, Benjamin Furuly, leder, Troms Unge Høyre, Sharon Fjellvang, leder, Finnmark Unge Høyre , August Dybvad Grøntvedt, 1. nestleder, Trøndelag Unge Høyre, John Andre Kongsvik, leder, Hordaland Unge Høyre, Kristoffer Ryen Skullerud, leder, Telemark Unge Høyre, Gjertrud Nordal, leder, Hedmark Unge Høyre, Rolf- Jonas Ringen Kristiansen, leder, Østfold Unge Høyre, Vebjørn Leite Olsen, leder, Sogn og Fjordane Unge Høyre

Unge Høyre har i alle år stått rakrygget i tro på at kunnskapen skal være fundamentet når vi gjør tøffe vurderinger og prioriteringer i politikken. Det må også gjelde i oljepolitikken.

Vi var mange som ble overrasket da et flertall i Unge Høyres miljø- og klimakomité gikk inn for å snu og ønsket fullt vern av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det endelige vedtaket skal tas på landsmøtet til Unge Høyre senere i juni. Da håper vi at Unge Høyre sier ja til konsekvensutredning.

La oss starte fra start, hva er en konsekvensutredning?

En konsekvensutredning er en del av en potensiell åpningsprosess, hvor man gjør avveininger mellom ulike interesser som finnes i et område. Man undersøker områdene det er snakk om, og gjør en grundig anaIyse av konflikter knyttet til natur, andre næringer, verdier og lokalbefolkning. I dag er det anslått at LoVeSe inneholder verdier for mellom 400 og 1000 milliarder kroner. En utredning vil slå nærmere fast den faktiske verdien. Om det ligger 1000 milliarder i bakken, så er det for eksempel nok til å drive Sortland kommune, med sine 12 000 innbyggere, i 2000 år, uten å ta inn en eneste krone i kommunale skatter og avgifter.

Det er ingen automatikk i at et område blir åpnet for petroleumsvirksomhet etter konsekvensutredning. For eksempel ble Skagerrak og Trøndelag Øst konsekvensutredet i 1994, uten å bli åpnet. Heller ikke kystnære områder i Nordland IV og V ble åpnet etter konsekvensutredningen i 1994. Vi skal ta vare på fisken, naturen og miljøet i nord. Men vi trenger en konsekvensutredning for å se om muligheten er der for å drive med verdiskapning.

Vi må være åpne for konsekvensutredning for å finansiere velferden vår og for å sikre at folk har en jobb å gå til. Vi har stor tro på fremtidens Norge, og tror at i fremtiden kan Nord-Norge både skape mer og bedre vår felles velferd. Vi er alle enige om at vi skal gjennom et grønt skifte, men det koster. Norge sitter med verdens største pengebinge, nemlig oljefondet. Hver krone fondet tjener, er en krone mindre staten må ta inn for å få vår felles velferdsstat til å gå rundt. Vi heier på fremtiden, en grønnere fremtid, og det er ikke et motstandsforhold mellom det og å fortsette å opprettholde et høyt nivå på norsk sokkel.

Det er lite aktuelt at Unge Høyre ikke skal lytte til de delene av landet som har hanskene på, som har industrien utenfor stuedøren og som skaper de verdiene som alle liker å bruke. Unge Høyre skal ikke si ja til vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi skal nemlig si ja til å skape tusenvis av potensielle arbeidsplasser i hele Norges land. Vi skal ikke bremse for næringsutviklingen i regionen og vi skal ikke takke nei til hundrevis av milliarder mer til velferd.

Unge Høyre sin jobb skal være å kutte utgifter, ikke inntekter. Vi skal ta kunnskapsbaserte beslutninger, og da er det dumt å si nei til LoVeSe før vi har fått all fakta på bordet.

Mer fra: Debatt