21-08-2014

Vi må reagere nå!

Det er uforståelig at verdenssamfunnet ikke reagerer sterkere enn det det gjør.

IS (Den islamske staten) er ekstreme islamister og har lagt en tredjedel av Irak og Syria under seg. I cirka ett år har de kjempet for å danne en «islamsk stat». I juni i år kunne de erklære at staten var grunnlagt. De fortsetter å massakrere myndighetspersoner og sivile barn og kvinner, minoriteter og andre uskyldige. De massakrerer folk de anser som ikke-troende.

Disse ekstremistene mener å sitte på det eneste og rette svaret på hva islam egentlig er. De er såpass brutale og transparente i sine metoder at så å si hele verden har tatt avstand fra dem. Til og med al-Qaida brøt med dem i februar i år grunnet deres metoder. Men nylig kunne VG publisere et intervju med talspersonen for «Profetens Ummah», Ubaydullah Hussain, hvor han forteller at han støtter IS i deres mål og metoder. Hvorfor kan ikke verdenssamfunnet, som fordømmer massakrene, stanse IS?

Det er uforståelig at verdenssamfunnet ikke reagerer sterkere enn det det gjør. FN, sikkerhetsrådet, Vesten og ikke minst nabostatene burde ha kunnet stanse IS. Det er i alles interesse at IS ikke oppnår sitt mål. Det som skjer nå er skremmende og destabiliserer hele området. IS er likevel ikke bare en trussel mot Irak, Syria og nabolandene. IS er en alvorlig trussel mot alle. IS minner oss om hvor galt det kan gå dersom totalitære ideologier får fotfeste og får mennesker til å villig gå i døden for deres forvrengte ideologi. «Profetens Ummah», ved talspersonen, gjør dette enda tydeligere for oss som bor så langt unna urolighetene.

«De fleste muslimer» er en hyppig frase brukt av talspersonen i «Profetens Ummah». De prøver å framstå som de rette tolkerne av hva islam egentlig er og hvordan den bør praktiseres. Ifølge talspersonen for gruppa, Ubaydullah Hussain, har «de fleste grupper som kjemper for islam» underkastet seg IS. Sannheten er at så å si samtlige muslimer i verden tar avstand fra IS. Dette handler selvsagt ikke om islam. Islam er en verdensreligion. IS og deres «stat» bygger på den mest brutale volden vi har sett på lenge.

Slik voldelig atferd har ingen plass hos de aller fleste muslimer eller andre troende. Hussain utnytter denne muligheten til gratis reklame for gruppa si. De er hatet allerede. De er allerede under PSTs overvåkning. De har ingenting å miste, så all propaganda er god propaganda for dem.

Frps Mazyar Keshvari sier han ikke forstår hvorfor ikke personer som Ubaydullah Hussain bare flytter til Iran, et land han mener er idealstaten for slike ekstremister. Han har et poeng, men i dette tilfellet bommer han totalt, nettopp fordi sjiamuslimer også er IS’ fiender. Iran er en sjiastat. IS har helt siden opprettelsen av gruppa i 2003 vært i kamp mot sjiamuslimer.

Eneste løsningen jeg kan se for meg er at en sterk allianse mellom nabostatene og Vesten fører til en effektiv tilintetgjørelse av «den islamske stat» - en stat som er opprettet tross fordømmelse fra verdenssamfunnet (inkludert de aller fleste muslimer) og basert på rene massakrer av uskyldige mennesker. Vi må reagere før IS blir sterkere enn de allerede er blitt.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!