04-03-2014

Vi har fri vilje

Marta Breen tar ikke med noen av ordene som kan rettes mot menn.

I en spalte i Dagsavisen (21/2) skriver journalist og forfatter Marta Breen om problematikken rundt kroppsidealer. Vokabularet for kvinnelige kroppsdeler skaper kvinneforakt, skrives det, og hun har funnet en rekke «nye ord» som bevis for dette.

Dette er et sidespor, et «sukk, stønn og klag»-sidespor. For det første er det slik at mange av ordene som nevnes i alle fall har eksistert i over 20 år. Og Breen tar ikke med noen av ordene som kan rettes mot menn, som for eksempel; ølvom, bilringer, mannepupper, rørleggersprekk, bilringer, vaskeball, måne/tynn i hyssingen og så videre. Ingen menn som skriker i den leiren der. Det er også nedsettende. Også lurer man i samme åndedrag på hvorfor feminismen i hovedsak defineres som «bitre sosialistdamer.»

For det andre er reklameindustrien eller skjønnhetsindustrien alltid den slemme ulven. Dette store kommersielle markedet som utnytter mennesker. Vi har alle fri vilje, det er ingen som presser oss til å kjøpe produkter. Dette er konstruert i-landsproblem. Det virker som om «likhetstankegangen» til sosialistene sniker seg inn på dette området også; alle tror de må være like, og det finnes kun ett ideal. Vi andre skjønner stort sett at ingen er like eller trenger å være like.

La oss ta ett av disse «såkalte nedsettende ordene»; Sidepuppen - pupper som vises fra siden gjennom eksempelvis en løstsittende kjole. Sidepupp er et flott ord, brystet til en kvinne er flott. Hele trender er basert på sidepupp. Det er et popkulturelt fenomen. Et motefenomen. Ikke et bevis på at kvinner blir trakassert og nedtrykt. Ingen tvinger Miley Cyrus til å «twerke» heller. Dansestilen ble introdusert for hiphopkulturen allerede på 1990-tallet, som en del av New Orleans’ rytmiske rapscene.

Til og med en selvutnevnt maskulinist som Bjørgulv Braanen, redaktør i Klassekampen, sauser sammen sine egne antropologiske erfaringer med samfunnets dommedagsprofeti om feminismen «Jeg trodde da jeg var ung på 70-tallet at frigjøringen for kvinnene ville komme når det gjaldt det kroppslige». Gjett hva, den har kommet. Vi kler oss i hva vi vil.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!