Kultur

Vet ikke AP hva de snakker om?

Hvorfor advarer Innvandring- og integreringspolitisk talsperson i AP mot et generelt amnesti nå?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I sitt innlegg i OA 17.01 viser Lise Christoffersen at hun ikke har satt seg inn i hva markeringen "for de lengeværende asylbarna" gikk ut på. Det er urovekkende at en så sentral person i Arbeiderpartiet ikke har satt seg inn i dette. Det er vond lesning for de flere tusen som har engasjert seg. Det er 544 lengeværende asylbarna i Norge.



Jeg blir sjeldent opprørt av å lese hva en politiker skriver, men Christoffersens innlegg kan ikke stå uimotsagt. Jeg vil forsøke å forklare det AP-talskvinnen hadde visst om hun hadde hørt på appellene som runget gjennom landet. Jeg holdt appell på Gjøvik hvor over 200 personer samlet seg for å vise støtte til saken, og sin misnøye til høyesterettsdommen. La meg utdype:

Christoffersen sier Norge følger internasjonale konvensjoner. Her er sakens kjerne. FNs komite for barns rettigheter skrev i sine avsluttende merknader til Norges rapport i 2005 følgende i sitt pkt 22; "Komiteen ber parten innstendig om å sikre at barnets beste er et hovedanliggende når det skal fattes vedtak om utvisning av barnets foreldre." Norge har ikke ratifisert klageadgangen til Barnekonvensjonen, men hevder å kunne ivareta barns klagerett innenfor nasjonal domstol.

Ordet amnesti ble ikke nevnt i appeller, og var heller ikke en del av folkekravet under markeringen. Kravene bestod av tre konkrete punkter:

  • ny forskrift som klart slår fast at barns beste skal gå foran innvandringspolitiske hensyn,
  • at FNs Barnekonvensjon skal ha forrang i saker som omhandler barn,
  • at de lengeværende barna får ny behandling av sakene sine i UDI etter ny forskift, med vekt på deres tilknytning til Norge, og med advokatbistand.



Årsaken var ikke "håpefulle ansikt", men at Norge over flere år har hatt uklare regler. Derfor mener jeg at Norge skal være seg sitt ansvar bevisst. Christoffersen ønsker å la barna leve i usikkerhet og stå i fare for å bli kastet ut. Hun vil vi skal vente til UNE har evaluert sin praksis, og at vi skal vente med debatten til det skjer. At barna skal leve i fare for utkastelse til en rapport er ferdig. Har hun ikke registrert at debatten er nå. At folk og opposisjon ikke vil vente?

Når det gjelder sakens kjerne, kan Christoffersen velge å se på faktumet med å la uskyldige barn bli, som en lærepenge eller som straff for et langvarige svik. Jeg mener barna skal få bli. Jeg vil beholde mennesker som har investert i å bli en del av det norske. Barn som har forberedt seg på å bidra i samfunnet de kjenner kodene i. Barn med hender og hoder vi vil trenge for å møte noe jeg vil anta Christoffersen omtalter som "våre egne eldreproblemer". Nå må vi få et tydelig regelverk på plass raskt. Regler som sikrer barns rettigheter, med grundige barnefaglige vurderinger , som gir en rask saksgang og gjør at mennesker slipper å leve lenge i usikkerhet. Vi må gi en behandling som er vårt demokrati og rettsstat verdig. Dette handler ikke om at alle skal få viljen sin. Det handler om rettferdighet og langsikthet.

Først når vi får på plass de solide rammene er vi rustet for å møte "verdens migrasjonsproblemer". Det er skuffende å måtte forklare dette for innvandrings- og integreringspolitisk talsperson i Norges mektigste parti. Ingen er tjent med at høytstående politikere uttaler seg om saker de tydeligvis ikke har satt seg inn i. Jeg tror hun egentlig vet, men er vi tjent med politikere som bevisst tåkelegger en så viktig debatt?

Mer fra: Kultur