ANNONSE

09-03-2011

Vestens dilemma

Vesten har stått som passive tilskuere til overgrep før.

TV-bildene viser klart og tydelig hvordan Muammar Gaddafis jagerfly angriper eget folk. Flere opprørere ber om hjelp til å stanse flyene. Og bakom blinker ordene Rwanda og Srebrenica – Vesten har stått som passive tilskuere til overgrep før.

Argumentene for intervensjon i Libya er tydelige, og debatten er intens både i USA og Europa. Det er en såkalt flyforbudssone som nå diskuteres. Tyskland og Frankrike jobber med et resolusjonsforslag for FNs sikkerhetsråd. NATOs forsvarsministere skal diskutere saken i morgen, Den arabiske liga på lørdag. Flere arabiske land har allerede tatt til orde for flyforbud.

Et flyforbud betyr i praksis å bombe både libyske flyplasser og luftvernartilleri. Dette er trolig bare USA i stand til å gjøre på kort varsel. Men skepsisen er stor, både i det amerikanske militæretablissementet og hos forsvarsminister Gates. Det argumenteres med at dette er risikabelt og kostbart for et militærapparat som er strukket fra Irak til Afghanistan. At det vil gi USA et ansvar for utfallet av enda en konflikt i Midtøsten: «If you break it, you own it», som Colin Powell sa om Irak. Og at det er usikkert hvor effektivt et flyforbud vil være: Gaddafi kan ramme sine motstandere hardt også uten fly.

Den vektigste innvendingen mot vestlig inngripen er likevel at dette vil være nettopp en vestlig inngripen. Dette er også Obamas hovedargument, ifølge rådgivere New York Times har snakket med: Amerikanske bomber vil være en gavepakke til Gaddafi fordi han da kan mobilisere mot vestlig imperialisme.

Et militært angrep bør alltid være siste utvei, heter det. Det er en fornuftig holdning. Men sanksjoner, fordømmelser og granskinger stanser ikke Gaddafis jagerfly. Skal en påvirke utfallet av borgerkrigen, må en handle raskt. Og hvis opprørsledelsen i Libya selv ber om et flyforbud i løpet av de neste dagene, vil det bli vanskelig å argumentere med at de ikke vet sitt eget beste. Det vil også være en form for vestlig imperialisme.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!