08-09-2016

Verdens viktigste «må gjøres-liste»

Det vil kreve stor felles innsats, men bærekraftsmålene kan nås. Derfor må vite hva som skal gjøres.

Alle lager vel av og til en arbeidsplan, eller en «må gjøres-liste» for å få viktige ting gjort i en travel hverdag.

Verdens viktigste «må gjøres-liste» heter FNs bærekraftsmål. Sammen har vi forpliktet oss til å nå bærekraftsmålene innen 2030. Vi har meldt oss på en global dugnad for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene. Skal målene skal nås, er første steg å bli klar over at de eksisterer.

Da FN introduserte bærekraftsmålene for ett år siden, var verden allerede kommet langt. Ekstrem fattigdom er halvert siden 1990. Ni av ti barn i verden går nå på skole. Millioner av malaria- og hiv/aids-relaterte dødsfall har blitt avverget. Samtidig gjenstår det mye.

Alle norske bistandspenger går til tiltak som er forankret i FNs bærekraftmål, og vi i Norad har et ansvar for å informere om norsk bistand. Vi vil sette lys på de viktige temaene, og oppfordrer alle som har tid og lyst til å bli med når vi lyssetter et av Norges mest kjente turmål, Gaustatoppen, 10. september.

Vi kaller det Opplysningsløypa. Vi går sammen til toppen, og tar inn verdens viktigste oppgaver i vår tid, gjennom 17 lyssatte poster underveis, en for hvert bærekraftsmål. På toppen tenner vi en lysvarde, et tradisjonsrikt symbol for mobilisering.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!