Kultur

Verdens vegandag!

"veganere har lavere risiko for hjerte- og karsykdommer og andre livsstilssykdommer"

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

1. november er Verdens vegandag. Veganere er de som av ulike grunner avstår fra matvarer eller andre produkter som kommer fra dyr.
Noen liker ikke hvordan husdyrene blir behandlet i dag, andre tenker miljøet. Noen vil spise sunnere. Plantebasert kosthold har flere fordeler i både individ- og samfunnsperspektiv. Vegansk matproduksjon gir mindre utslipp av klimagasser, innebærer rettferdig fordeling av verdens mat- og vannressurser og tar hensyn til dyrene.

Veganere har lavere risiko for hjerte- og karsykdommer og andre livsstilssykdommer. Riktig sammensatt plantebasert kosthold, med belgvekster, nøtter, fullkorn og grønnsaker dekker behov for alle næringsstoffer unntatt vitaminene B12 og D som bør tas som tilskudd eller gjennom berikede produkter som havre- og soyamelk. Veganske retter er også spennende og velsmakende, og det er stadig flere, og ikke bare veganere, som vil ha mer plantebasert mat.

Miljøpartiet De Grøne vil fremme større forbruk av plantebaserte matvarer og redusere kjøttforbruket ved å bl.a. styrke andre produksjoner innen jordbruket enn melk og kjøtt, for eksempel grønnsaker og frukt. Statens engasjement i opplysningskontorene for kjøtt og andre animalske produkter må avvikles til fordel for støtte til næringsuavhengig opplysning om mat og helse. De Grønne vil også innføre en merkeordning for veganske produkter, og gjøre det lettere å ta etisk forsvarlige, rene og sunne valg når du er i butikken.

Mer fra: Kultur