Kultur

Verdens eggdag

I Norge er det overproduksjon av egg i år, og noen overspiser det vi ser på som et produkt. Overforbruk fører til for høyt kolesterol som i sin tur øker faren for hjerte- og karsykdommer. Derfor sier helsemyndighetene at egginntaket ikke bør øke.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Eggene inneholder alle de næringsstoffer kyllingfosteret trenger for å vokse, og i naturen spiser høna skallet for å få kalsium. Dessverre er den industrialiserte eggproduksjonen langt fra det som kan kalles et naturlig liv. Ønske om billige egg og høye ytelseskrav fører til bl.a. benskjørhet med spontane benbrudd og egglederbetennelser. Trengsel og unaturlig, stimulifattig miljø gjør at høner blir stresset. Ofte slåss de og hakker hverandre i hjel. Ca. 42 % av norske verpehøner lever fortsatt i bur, som er så trange at høner verken kan slå ut vingene eller strekke ut nakken.

Og hva skjer med hanene? Jo, norsk eggproduksjon har ikke bruk for haner. Daggamle hanekyllinger av verperasen blir derfor drept i store kjøttkverner eller gasset ihjel.

Selv skal jeg bruke dagen til å reflektere over den manglende dyrevelferden i norsk eggproduksjon. Uten å gi støtte til industrien. Samtidig oppfordrer jeg deg som vil bruke egg til å velge økologisk, eller egg fra småbruk der du vet dyrevelferden blir ivaretatt.

Vis respekt fra jord til bord. Uten høna, ingen egg å feire.

Mer fra: Kultur