Debatt

Venstresiden går fram

Høyresiden faller sammen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Fem måneder før kommunevalget fester venstresiden grepet om flere av de største kommunene. Det går fram av kommunevalgmålingen Kantar TN har gjort for TV 2. Aps fall på målingen kompenseres av at Sp, SV, Rødt og MDG har gode tall. I Oslo ville det rødgrønne byrådet beholdt makten til tross for Aps tilbakegang. Rødt, SV og Miljøpartiet De Grønne hadde til sammen fått flere mandater enn Ap i bystyret. Det sikrer byrådet flertallet.

Kommunebarometeret som Norstat har gjort på oppdrag fra NRK og Aftenposten peker i samme retning. Det mest oppsiktsvekkende i målingene er at Høyre viser tydelige tegn på regjeringsslitasje. Norstat måler Høyres oppslutning i april til 22,1 prosent. Det er en nedgang på 4,8 prosent siden januar. På Kantars måling for TV 2 får Høyre 22,5 prosent. Alarmklokkene kimer i Høyres Hus.

Regjeringsslitasjen tar også hardt på Frp. Kommunevalgmålingen til TV 2 plasserer Frp på 10,1 prosent. Kommunebarometret til NRK/Aftenposten har Frp ned til 8,4 prosent. Det er partiets dårligste resultat siden kommunevalget i 1991. Venstre er på tretallet, mens KrF er på firetallet.

Alarmen må også gå på Youngstorget der Ap åpner sitt landsmøte torsdag. Arbeiderpartiet, som vant kommunevalget med 33 prosent for fire år siden, får 26,4 prosent på TV 2s måling og 28 prosent på NRK/Aftenpostens kommunvalgmåling. På Aftenposten og NRKs måling om stortingsvalg havner Ap på 24 prosent.

Ap-landsmøtet kan finne trøst i at Høyre går tilbake til 22,3 prosent på målingen om stortingsvalget og at venstresidens partier samlet sett har et solid flertall i befolkningen. Problemet for Ap er at velgerstrømmen mot venstre går utenom Ap. Partiets velgere har hoppet opp på gjerdet eller løpt over til SV, Sp, Rødt og MDG.

Det er verdt å merke seg at det grønneste av våre partier, MDG, er i støtet. I TV 2s måling om kommunevalget får MDG 5,8 prosent. På lokalmålingen for NRK og Aftenposten får MDG 5,5 prosent. Klimaspørsmålet er blitt høyaktuelt med skoleungdommens streik, debatten om oljeindustriens framtid og planene om en storstilt satsing på vindmøller Norge rundt. Disse debattene kommer MDG til gode.

Ap-landsmøtet må ta hensyn til den nye interessen for klimasaken når det skal behandle spørsmålet om konsesjonsutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Hvis landsmøtet sier et klart nei til konsesjonsutredning kan partiet komme på offensiven i klimapolitikken. En utsettelse av spørsmålet til landsmøtet om to år, vil bekrefte velgernes inntrykk av Ap som et oljeparti.

Meningsmålingene viser at Ap har mye å lære av Sp og SV, som gjør det meget bra om dagen. SV kan på en god valgdag fordoble oppslutningen fra kommunevalget i 2015. Sp ligger an til å gjøre sitt beste kommunevalg i historien. Kommunebarometeret til TV 2 plasserer Sp på 14,3 prosent, mens NRK/Aftenposten har partiet på 12 prosent. Begge tallene ligger over Sps rekordvalg fra 1971 da partiet fikk 11,5 prosent.

Når velgerne blir spurt om hva de vil stemme hvis det hadde vært stortingsvalg, øker Sps oppslutning til hele 16,9 prosent. Det ville ha vært det beste stortingsvalget for Sp noensinne.

Hvis Sp fortsetter å gå fram, mens Ap går bakover, vil Trygve Slagsvold Vedum se ryggen på Jonas Gahr Støre i oppkjøret mot stortingsvalget i 2021. Det som ble ansett som umulig for kort tid siden, kan bli mulig, nemlig at Sp nesten blir jevnstort med Ap ved stortingsvalget. Uansett må Ap nå passe seg for ikke å bli irrelevant for velgerne på venstresiden. Lekkasjene til Rødt, SV, Sp og MDG må stanses. Det gjør man ikke ved å legge seg til høyre i dagens politiske landskap. Landsmøtets hovedutfordring de neste dagene blir å finne sakene som kan gjøre Ap til førstevalget for venstresidens velgere.

Mer fra: Debatt