ANNONSE
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Vis bildetekst

13-09-2017

Venstres høyresving

En stemme til Venstre var altså en stemme til Frp.

Valget er tapt, men valgnattas taktfaste rop fra høyresida om fire nye år, er ikke nødvendigvis framtidas melodi.

Alle de fire borgerlige partiene som indirekte eller direkte har styrt Norge de siste fire årene, gikk tilbake i mandagens valg. Det er en klar tilbakemelding fra velgerne. Regjeringen som springer ut av dette valgresultatet, vil bli svært svak. 150.000 har vendt dem ryggen. Vi skal ikke ta fra Erna Solberg en sterk seier, men hun sitter nå langt mindre trygt.

Det meste av valgkvelden var oppmerksomheten rettet mot Venstre. Etter en av tidenes heftigste valgthrillere, krøp partiet rundt midnatt endelig inn på fast grunn over sperregrensa og sikret borgerlig flertall og fortsatt makt til Erna Solberg og Siv Jensen. En stemme til Venstre var altså en stemme til Frp.

Spørsmålet er om partiet er fornøyd med sine femten minutter i rampelyset eller om Trine Skei Grande nå vil søke en større avkastning på å være tilrettelegger for de blå partiene. Valgnattas partilederutspørring kunne tyde på at Venstre holder døra oppe også for å gå i regjering. Partiet klarte seg med et nødskrik, og vil Venstre holde ut å sitte i to perioder som Frps nikkedukker og få juling på målingene? Skei Grande gikk til valg med ett mandat: En regjering med Venstre, Høyre og KrF, men med en ny situasjon på Stortinget er det opp til Venstres nye parlamentariske gruppe å spille sin hånd. Det kan sende Venstre i partnerskap med Frp selv etter en valgkamp der signalet har vært et helt annet.

I forrige periode kunne Erna Solberg klare seg med støtte fra enten KrF eller Venstre i Stortinget. Det er ikke lenger tilfelle. Nå må hun ha med begge. Så langt er det tydelig at bare KrF har posisjonert seg til å være et reelt vippeparti. Trine Skei Grandes Venstre er bundet fast i et intimt vennskap med Siv Jensens Frp. Ingenting tyder på at Grande er interessert i å se en annen vei enn hardt til høyre. Da må hun finne seg i at det opplagte blir påpekt: Norges eldste parti har med åpne øyne valgt å være et bunnsolid støtteparti for høyrepopulistisk styre.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!