Debatt

Venstre vil ha en moderne og trygg arbeidslivspolitikk

"8 Timer arbejde, 8 Timer frihed, 8 Timer hvile" lød kravet fra arbeiderne i deres kamp om en lovfestet normalarbeidsdag på 8 timer i Oslo i 1917. 100 år senere er arbeideres hverdag og virkelighet en helt annen - og det må vi ta innover oss når vi skal tilrettelegge for morgendagens arbeidere.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Arbeiderpartiet har lang tradisjon for å slåss sammen med fagbevegelsen for arbeideres rettigheter, men dessverre fører dagens Arbeiderparti en umoderne arbeidslivspolitikk som ikke tilrettelegger for det brede spekteret av arbeidsformer vi har i Norge i dag. Senest i 2015 dedikerte de og LO 1. mai til det samme kravet som ble stilt i 1917: lik fordeling av arbeid, frihet og hvile. På bakgrunn av dette avslo Jonas Gahr Støre invitasjonen til åpningsfesten til Norges første gründerhus. Livet i huset, der ansatte bor, jobber mye, og tar ut lite i lønn, er ikke kompatibelt med partiets linje. Arbeiderpartiet valgte derfor å ikke være til stede når gründer, Kristoffer Lande og resten av Team Gobi fra NTNU, delte sine erfaringer fra Silicon Valley. Venstre mener at en slik tilnærming til fremtidens arbeidsplasser og innovasjon er utdatert og håpløs.


Venstre utformer heller politikk basert på dagens realiteter, og vi har en sterk tiltro til det norske folks ønske og vilje til å bidra til samfunnet. På 1. mai, når arbeideres rettigheter står i fokus, er det derfor naturlig å reflektere over hva som karakteriserer dagens og fremtidens arbeidere. Hvordan ser hverdagen deres ut? Hva er viktig for dem, og hvordan kan vi bidra til at de kan leve gode, trygge og meningsfulle liv?


Å tilrettelegge for en fleksibel arbeidsordning for dem som ønsker det er essensielt for å gjøre hverdagen til den moderne arbeidstaker lettere. Vi vet at et flertall av morgendagens arbeidere vil jobbe i tjenesteytende sektor, særlig med kommunikasjon og informasjon, og at de tradisjonelle industrijobbene i økende grad forsvinner på grunn av automatisering. Samtidig ser vi at smarttelefoner har revolusjonert måten vi jobber på og hvordan vi lever livene våre.  Det tradisjonelle skillet mellom arbeidstid og fritid viskes ut og åpner for langt større fleksibilitet både med hensyn til når - og hvor - man utfører jobben sin. Det betyr ikke at det ikke trengs regler, men reglene må sørge for at de positive effektene av fleksibilitet, både for arbeidsgiver og arbeidstaker, kan utnyttes. At småbarnsforeldre for eksempel kan dele opp arbeidsdagen, med noen timers fri på ettermiddagen, mot en ny arbeidsøkt på kvelden, vil for mange være et stort gode og er ikke noe vi bør forhindre gjennom et stivbeint regelverk. Venstre ønsker ikke fravær av regler, men vi ønsker regler som er tilpasset vår tid.


Trepartssamarbeidet mellom myndighetene og arbeidstakere og arbeidsgivere sikrer balanse mellom partene i arbeidslivet, og er en bærebjelke for trygghet og forutsigbarhet i norsk arbeidsliv. Samtidig fører omstilling og strukturelle endringer til at en stadig større gruppe mennesker faller utenfor den tradisjonelle organiseringen av norsk arbeidsliv. Stadig flere frilansere og selvstendig næringsdrivende opplever at et svakere sikkerhetsnett gir mangelfulle rettigheter. Arbeiderens rettigheter i Norge kan derfor ikke baseres kun på de som er ansatt i store og veletablert bedrifter. De må også ha fleksibilitet nok for dem som er i en oppstartsfase eller driver mindre bedrifter.


Et godt eksempel på en del av arbeidslivet som ikke var her for få år siden, er alle de arbeidsplassene som har kommet som en del av den såkalte delingsøkonomien. Fremveksten av delingsløsninger som AirBnB, Uber og Spotify er et resultat av måten vi ønsker å leve livene våre på. Vi vil heller dele enn å eie. Dette åpner opp et hav av muligheter for nye og innovative løsninger og produkter, samtidig som det utfordrer dagens organisering av arbeidsliv og forbrukerrettigheter. For å kunne håndtere dette på en best mulig måte må vi akseptere at delingsøkonomien er her for å bli, og finne gode måter å regulere den på i stedet for å motarbeide den.


Venstre ønsker et arbeidsliv som er fleksibelt, ryddig og trygt - for alle. I 2017 går vi derfor til valg på å:


  • Styrke trygdeordninger og rettigheter i folketrygden for selvstendig næringsdrivende, blant annet når det gjelder sykepenger

  • Tilpasse arbeidsmiljøloven til den fleksibilitet som ny teknologi medfører

  • Åpne for mer fleksibilitet rundt kvelds- og nattarbeid

  • Åpne for mer fleksibilitet rundt søndags- og helgedagsarbeid

  • Gjøre det enklere for privatpersoner å utføre ytelser for hverandre mot betaling

  • Etablere et enkelt, effektivt og forutsigbart rammeverk for nye næringer, som sikrer like konkurransevilkår, men som ikke er innovasjonshemmende

  • Gjøre det enklere å beregne og innbetale skatt i nye næringer og pålegge selskaper som legger til rette for delingsøkonomi å rapportere inn skattepliktig inntekt på samme måte som arbeidsgivere

  • Endre regelverket i eksisterende næringer når det kommer ny teknologi som gjør regelverket avleggs

  • Utvikle effektive systemer for å bekjempe uakseptable lønns- og arbeidsvilkår og styrke Arbeidstilsynets og Økokrims innsats mot arbeidslivskriminalitet

Mer fra: Debatt