ANNONSE

09-02-2011

Velkommen etter, Ap

I dag presenterte Jonas Gahr Støre forslagene fra Aps innvandrings- og integreringsutvalg. Flere av forslagene har vært befestet FrP-politikk i flere år.

Jeg synes det er hyggelig at Gahr Støre innrømmer fornuften i en rekke av forslagene FrP har fremmet tidligere. La meg ta noen eksempler:

Krav til imamer
I VG mandag kunne vi lese at Ap-utvalget ville foreslå at imamer som praktiserer i Norge må ta obligatorisk kurs i norsk og samfunnsforståelse. Dette er nye toner fra Ap, og gledelig er det.

Allerede i 2002 foreslo FrP at det ble innført et minimumskrav til norskskunnskaper og norsk samfunnsforståelse for imamer som ønsker å praktisere i Norge. Forslaget ble selvfølgelig stemt ned av de andre partiene, inkludert Arbeiderpartiet.

Krav til statsborgerskap
I VG sist uke fortalte Jonas Gahr Støre at utvalget han leder foreslår at innvandrere som skal få statsborgerskap må gjennomføre et norskkurs og bestå en eksamen. Allerede i 1993 tok Carl I. Hagen til orde for tvungen norskopplæring. FrPs Per Sandberg forslo i 2003 at man må kunne dokumentere norskkunnskaper dersom man skal ha mulighet til å få norsk statsborgerskap.

Senest for to år siden avviste Aps nestleder Helga Pedersen at det ikke var behov for å kreve at innvandrere besto en slik språktest. Kanskje vil Ap også om noen år kreve, som FrP, at det også stilles visse krav til vandel for de som ønsker norsk statsborgerskap.

Forbud mot søskenbarnekteskap
Sist mandag kunne Jonas Gahr Støre fortelle at utvalget ville gå inn for at søskenbarn ikke skulle få lov til å gifte seg, blant annet for å motvirke tvangsekteskap.

Også her er det fristende å ønske utenriksministeren og Arbeiderpartiet velkommen etter, og si at det var synd dere ikke støttet forslaget da vi fremmet det i 2002. Det er mange som er blitt tvangsgiftet siden den tid.

Omsorgssvikt
Til Aftenposten lettet Gahr Støre på sløret og uttalte at fireåringer som ikke behersker norsk, skal pålegges språkstøtte. I den forbindelse er det verdt å nevne at det er under to år siden regjeringen stoppet tiltaket med å kartlegge norskkunnskapene (se side 64 i linken) til landets 4-åringer.

I 1998 stemte samtlige av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter mot følgende forslag fra FrP: ”Det regnes som omsorgssvikt dersom foreldre med norsk statsborgerskap eller permanent opphold i landet ikke treffer forsvarlige tiltak for å sikre at barn bosatt i landet har tilegnet seg nødvendige norskkunnskaper når de skal begynne i den offentlig finansierte skole.”

Forslaget er ganske likt det som integreringsutvalget i Arbeiderpartiet nå anbefaler partiet å si ja til.

Det er åpenbart at det nå legges opp til et linjeskifte i Arbeiderpartiets innvandrings- og integreringspolitikk. Om det skyldes at meningsmålingene jevnt og trutt har dalt etter sist stortingsvalg eller at partiet har innsett at en snillistisk og ukontrollert innvandrings- og integreringspolitikk ikke er bærekraftig i lengden, skal ikke jeg uttale meg om.

Jeg har nå sett gjennom en del av forslagene som utvalget la frem i dag. En rekke av disse har vært befestet FrP-politikk i flere tiår. I flere debatter hvor FrP har tatt til orde for å stille krav til statsborgerskap og tvinge foreldre til å la barna integreres, har vi blitt stemplet som fremmedfiendtlige og det som verre er.

Nå kommer de oss i møte på de samme forslagene.

Verden går fremover, også i Arbeiderpartiet.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!