Debatt

Velgerne vender regjeringen ryggen

Seks av ti velgere vil ikke ha den.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Torsdag er tenkt som en festdag for utvidelsen av regjeringen Solberg til fire partier. Da er det meningen at landsstyremøtene i Frp, KrF og Venstre skal godkjenne den nye regjeringsplattformen. Statsminister Erna Solberg kan glede seg over at hun har nådd sitt mål om å samle alle de fire borgerlige partiene under sin hatt. Problemet er at velgerne ikke vil ha denne regjeringen.

Regjeringsforhandlingene har ikke bidratt til økt oppslutning om den nye regjeringen. Tvert imot. Januarmålingen fra Opinion viser at seks av ti velgere vender regjeringen ryggen. Firepartiregjeringen ville med dagens måling ha gått på et dundrende valgnederlag. Høyre, Frp, KrF og Venstre ville til sammen fått 66 stortingsrepresentanter og dermed mistet 22 representanter.

Dagen blir derfor en borgerlig festdag med bismak. Spesielt for Venstre. På Opinions partibarometer faller Venstre til 2,4 prosent. Regjeringsdeltakelsen har vært en eneste lang nedtur. Venstre er i dyp krise. Det er tvilsomt om den nye regjeringsplattformen kan bli et utgangspunkt for en opptur.

Les også: Kjempesmell for Frp, Venstre langt under sperregrensen

Det nye regjeringspartiet KrF har heller ingen grunn til å glede seg over dagens meningsmåling. Partiet går riktig nok fram til 3,7 prosent. Men med det resultatet ligger partiet på denne målingen under sperregrensen på 4 prosent for tredje måned på rad. Hvis dette hadde vært et valgresultat, ville KrFs stortingsgruppe ha krympet fra åtte til tre representanter.

Frp går på en stjernesmell. Partiet får 10,8 prosent og er dermed bare landets fjerde største parti. Sp har passert Frp med god margin, og SV er i ferd med å ta innpå Frp. Frp-velgere flest har nok ikke helt forstått vitsen med å ta «tullepartiene» KrF og Venstre med i regjeringen. Av regjeringspartiene er det bare Høyre som holder koken. 22,9 prosent er likevel betydelig svakere enn Høyres valgresultat.

Det rødgrønne alternativet med Ap, SV og Sp hadde vunnet valget med 91 representanter og dermed et solid flertall på Stortinget. Rødt får ifølge målingen ti representanter, og MDG får to. Til sammen ville opposisjonen hatt et historisk flertall med 103 representanter.

Meningsmålingen er et tydelig uttrykk for at den nye firepartiregjeringen står svakt blant velgerne. Venstre og KrF, som har kranglet til seg adgang til regjeringen, har ikke vunnet en eneste ny velger på kranglingen. Flertallet av KrFs og Venstres velgere forstår neppe hvorfor partiene slår seg sammen med Høyre og Frp i regjering. KrF og Venstre lovet velgerne ikke å regjere sammen med Frp. Nå betaler de prisen for det brutte valgløftet.

De kan jo håpe på at den nye regjeringsplattformen som landsstyrene i dag antakelig vedtar med påholden penn, kan gi litt medvind. Forutsetningen er at både Venstre og KrF kan peke på betydelige politiske seirer. Venstre må skinne som et miljøparti, mens KrF må stå fram som et abortparti.

Venstre får nok litt på miljøsiden. KrF får omtrent ingen ting til på abortsiden. Den «historiske muligheten» til å endre abortloven, som Kjell Ingolf Ropstad snakket om, var bare en bløff. Bløff straffer seg i politikken.

Ap går fram til 28,5 prosent uten å ha anstrengt seg noe særlig den siste tida. Det kan virke som om det lønner seg for Jonas Gahr Støre, slik det lønte seg for Erna Solberg, å sitte stille. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har ikke sittet stille. Han har vært høyt og lavt og snakket med store bokstaver om elitenes og hovedstadens makt over småkårsfolk. Det er mange på bygdene som liker det Vedum sier. Sp går fram til 12,6 prosent. Det er ganske trygt å vedde på at Sp blir høstens valgvinner.

Mer fra: Debatt