Debatt

Velferdsprofitørenes magiske medisin

Abrakadabra. Simsalabim. Så ble skandaleselskapet Carema til Ambea, og tryllet vekk Aleris Omsorg.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Har du noensinne stått i en så vanskelig situasjon at du har hatt lyst til å trylle vekk deg selv? Du er ikke alene.

Det var kanskje sånn det må ha føltes å sitte på toppen i selskapet Aleris da sakene om rovdrift på ansatte, omgåelse av arbeidsmiljøloven og anklagene om bedrageri kom fram i sommer? Pulsen ble nok mer normal etter det ble klart at Økokrim avviste anmeldelsen fra tidligere og nåværende ansatte som mente de hadde krav på å få i snitt over en million kroner etterbetalt av selskapet. Men likevel: Nå har Aleris Omsorg, som har drevet innen barnevern, psykisk omsorg og rusomsorg, klart å trylle seg vekk. Og de har fått hjelp av en erfaren tryllekunstner. Nemlig Ambea.

«Same shit, new wrapping», sier vi gjerne om forsøk på å tildekke eller endre noe som er det samme som før. Det kan godt tenkes at Ambeas oppkjøp av Aleris Omsorg ville skjedd uten at Aleris-navnet ble heftet med skandaleoppslag. Men vi kan slå fast at det er gunstig for selskap som får dårlig omdømme å omskape seg selv, eller oppstå i ny form. Den komplekse selskapsstrukturen til de største private velferdstilbyderne gjør det lett å gjemme vekk historikk som ikke tåler dagens lys.

Aleris om anmeldelsen: En ideologisk kampanje

I Ambeas historikk finner vi en magisk snuoperasjon fra skandaleselskap til børsvinner. Med Aleris-oppkjøpet blir Ambea den største private velferdstilbyderen i Norden. Ambea har lagt 2,6 milliarder svenske kroner på bordet for å kjøpe Aleris Omsorg i Norge, Sverige og Danmark. Tidligere i år kjøpte de også flere norske barnevernsselskap under navnet Heimta.

Ambea er kanskje et ukjent navn her i Norge. Men dette er altså morselskapet til det som tidligere var kjent som Carema, et navn som kan vekke dårlige minner for dem som brenner for en verdig eldreomsorg. Carema-skandalen startet en oppvask om privatisering av velferd i Sverige. Caremas sykehjem kom i søkelyset etter at det ble avslørt at beboere ble liggende i lang tid uten tilsyn, flere var underernærte og at bleiene deres ble veid for å finne ut om de var fulle nok til å bli skiftet. Listen over feil begått i sykehjemmene var lang. Juksing med personallister var også blant de stygge forretningshemmelighetene. Tre sjefer i selskapet måtte gå og flere svenske kommuner valgte å si opp tjenestene fra Carema. Selskapet solgte seg også ut av sykehjemmene det eide i Norge. Og navnet Carema ble magisk borte. Abrakadabra. Abra-Ambea.

Barnehageprofitt: Høyres dans med velferdsprofitørene

Den delen av Carema som tilbyr eldreomsorg ble omdøpt til Vardaga, noe som har blitt fleipet med i Sverige. Vardaga kan minne om «vård-aga», som direkte oversatt betyr «pleie-avstraffelse». At Caremas mor, Ambea, med Aleris-oppkjøpet er tilbake på norsk jord, er imidlertid ingen spøk. De samme som har måttet svare for veiing av bleier, skal nå drive tjenester innen barnevern, personlig assistanse og psykisk omsorg. Det kan komme til å stinke.

Kanskje ser vi kimen til det allerede. Fagforbundets tidsskrift Fagbladet har fått innsyn i et varsel fra en miljøterapeut som jobber i et av Ambea-eide Heimtas ungdomshjem. I september kunne vi lese om hvordan ansatte og beboere skal ha opplevd endring etter at Ambea overtok eierskapet. «Før hadde vi penger og økonomi til å reise på ferie med ungdommen vi har ansvar for. Nå får vi beskjed om at hyttetur er for dyrt, og at det i så fall må legges til utenfor ferietid. Helst skal det bare gjennomføres ett dagsbesøk, selv om det er sju timer å kjøre. Vi får beskjed om å spare og spare. Helst bare kjøpe First Price-produkter. Enkelte fikk beskjed om at vi ikke trengte å kjøpe Lambi toalettpapir», står det i varselet.

Bente Rognan Gravklev: Omsorgen fra cowboyer og konsulenter i Aleris

«Vi ser betydelige muligheter for utvikling og verdivekst for Ambeas aksjeeiere», skriver Ambea i sin pressemelding om Aleris-kjøpet. Lønnsomheten har ikke vært så verst hittil heller, skal vi tro Sveriges Television. Etter at Ambea gikk på børs i fjor, kom det fram at konsernsjef Fredrik Grens aksjer i selskapet hadde økt i verdi fra seks til 50 millioner svenske kroner på fem år.

I debatten om velferdsprofitører er venstresiden blitt anklaget for å være uanstendige i sin språkbruk, og for å generalisere og dermed stigmatisere gründere og ildsjeler. Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) uttalte til Fagbladet i forbindelse med Heimta-varselet at hun ikke er så opptatt av hvem som leverer barnevernstjenester, men kvaliteten i tjenestene. Faren med å se vekk fra hvem som slipper til i velferdstjenestetilbudet vårt, og med å behandle hver avsløring som enkelttilfeller, er at vi ikke lærer av historien. Da kan vi få stadig nye skandaler som rammer de som trenger pleie og omsorg mest.

Det finnes en rasjonell forklaring bak ethvert trylletriks. Vi vil gjerne ikke vite, for å beholde magien. Men sannheten bak velferdsprofitørenes svarte magi må vises fram hvis kvaliteten i tjenestene skal være viktigst. Det er neppe bare toalettpapiret det spares på hos Ambea.

Mer fra: Debatt