Debatt

Vask uten skattefordel

Vanvittige 98 prosent av private vasketjenester utføres svart, ifølge arbeidsgiverorganisasjonene. Til tross for at kjøp av vasketjenester som ikke er registrert hos Arbeidstilsynet, ble forbudt også for private i sommer.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Men løsningen som nå lanseres for å lose mer av denne bransjen over i kontrollerte, hvite former, er ikke veien å gå. Det var i Dagens Næringsliv i går at renholdsselskapet Freska gikk ut med ønske om skattefradrag for husvask. Forslaget støttes av Virke og NHO Service og Handel.

Dette er feil medisin. Man kan ikke bøte på et problem som skyldes dårlig moral hos oppdragsgiver, som har sett sitt snitt til å få billigere tjenester og utnytte arbeidsfolk, ved å lokke med skattelette. Ideen er altså at vi skal bruke fellesskapets penger til å subsidiere vasketjenester, og belønne de med økonomi god nok til å hyre folk til å vaske for seg, for å være anstendige. Det er prinsipielt utenkelig.

Ideen er gammel, og ble for ti år siden også fremmet av regjeringspartiet Høyre. Da var det Jan Tore Sanner som gikk i bresjen for en utredning etter at svenske høyre hadde innført en ordning med fradrag. Nå sier Finansdepartementet heldigvis tydelig nei til tanken. «Jeg synes ikke mye svart arbeid i en bransje er et godt argument for å gi skattelette som kommer bransjen til gode», sa statssekretær Jørgen Næsje (Frp) til avisen.

Også Arbeidsmandsforbundet i LO støtter initiativet om en utredning. Vi mener at innføring av skattefradrag er å gi opp kampen om en hvit vaskebransje, og det er en fallitterklæring fra storsamfunnet. Dette er ikke oppskriften på en hvitere og sunnere bransje, den går heller gjennom målrettede informasjons- og holdningskampanjer, flere kontroller og ikke minst strengere sanksjoner for dem som utnytter andres arbeidskraft på ulovlig vis. Man bør naturligvis også avvente effekten av at kjøp av svarte tjenester først nylig ble forbudt.

Pengene man ville gitt i skatteletter til de som allerede har mye, kunne monnet godt til tiltak, og stillinger i Arbeidstilsynet, for å få skikk på denne sektoren.

Mer fra: Debatt