Debatt

VAR ikke bra

Søndag vant Frankrike VM i fotball. Mesterskapet sett under ett, er det ikke noe å si på utfallet. Frankrike er verdige vinnere. Men resultatet i finalen, vil for alltid være omstridt. Frankrikes straffespark på stillingen 1–1 skulle aldri vært dømt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Videoassistert dømming (VAR) ble introdusert under mesterskapet i Russland. Og VAR-teknologien holdt seg gjennom den lange måneden med fotball på den rette siden av kontroversiell. Skeptikere og kritikere av tuklingen med «the beautiful game» ble suksessivt overbevist om at VAR fungerte godt etter intensjonen om å skape rettferdighet og minimere den feilbarlige, menneskelige faktoren i spillet. Men på Luzjniki stadion på søndag snublet FIFA bokstavelig talt på mållinjen.

Handsen noen minutter før pause, ble ikke fanget opp av den argentinske dommeren Néstor Pitana. Men ville protester fra de franske spillerne, førte til at mennene på bakrommet oppfordret dommer til å se på situasjonen på nytt. Men det er ikke dette VAR er til for. Teknologien skal hindre store og åpenbare feil, ikke gripe inn i situasjoner der dommerens skjønn og instinkt skal avgjøre. Straffesituasjonen var nettopp en slik episode. Når når dommeren likevel ser på episoden gang etter gang etter gang i sakte film, kan straffen forsvares, men dette åpner opp diskusjonen om regelverket for hands i straffefeltet. Som har åpenbare svakheter. Poenget er at straffesituasjonen aldri skulle blitt vurdert med VAR.

TV-bilder er heller ingen fasit. VAR sikrer ikke dommerne mot anklager om partiskhet eller trygger spillets integritet. Hadde Pitana våget det samme i en avgjørelse mot fotballstormakten Frankrike? Og hvor går grensa for teknologiens inngripen og vitenskapeliggjøringen av verdens enkleste sport?

Selveste finalen kan ha blitt avgjort ved feil bruk av VAR. På 1–1 til pause kunne kampen artet seg annerledes. Det mentale presset ville vært på giganten Frankrike. Det forblir spekulasjoner, men sikkert er det at VAR endte som et kontroversielt hjelpemiddel i en utopisk og nærmest meningsløs higen etter rettferdighet i en idrett som er så høyt elsket nettopp fordi den på sitt beste evner å oppheve økonomiske og demografiske tyngdelover. Fotball kan aldri bli rettferdig.

Fotball er en enorm suksess, og unik i sin tilgjengelighet som sport. Det verken var eller er noen grunn til å endre et vinnerlag. Sett VAR på benken.

Mer fra: Debatt