ANNONSE

16-11-2017

Vår mann i fotball-VM

Åge Hareides ansikt er som en fotballkamp i kortversjon. Sinne, tristhet, galskap og glede. Island, Sverige og Danmark er i fotball-VM. Og Åge Hareide. Endelig.

Ingen er sintere, ingen er blidere. I ett minutt. Hele tida. Han var seriemester i Danmark, Sverige og Norge som klubbtrener da han valgte å hoppe av bransjen. Han er jo egentlig bankmann. Men da Malmö FF ringte kunne han ikke si nei. Og da Dansk Boldunion ringte kunne han i hvert fall ikke si nei. Ved å overta etter legenden Morten Olsen kunne han jobbe mot det som han aldri fikk til med Norge. Å komme til et internasjonalt sluttspill. Nå er han der. Og det danske forbundet er kanskje 100 millioner kroner rikere.

Vi husker det sørgelige ansiktet hans da han trakk seg som norsk landslagssjef i desember 2008. Året da Norge ikke vant en eneste landskamp. Nå har han et år uten nederlag. Danskene var skeptiske da han kom. Nå omfavner de ham. Og tusener av dansker fikk definert ferien sin sommeren 2018. I Russland.

Hva han har gjort med Danmark? Han har innført en mindre ballbesittende stil, stikk i strid med danskenes kultur. Men først og fremst har han løst problemet Christian Eriksen. Før Hareide kom spilte han knapt en god landskamp. Han kunne briljere i Tottenham, men ikke for Danmark. Hvem sendte Danmark til VM? Christian Eriksen, selvfølgelig.

Da de legendariske danske drenge gikk til VM i Mexico i 1986 hadde de Norge i kvalifiseringen. På Ullevaal møtte de den norske midtstopperen Åge Hareide. Tilbakespillet hans snudde kampen. Norge tapte 1–5. Akkurat som Irland denne kvelden. Den store forskjellen var at denne gangen var det Åge som gikk til VM.

I begynnelsen av desember kommer puljeoppsettet. Åge Hareide vil sitte i salen. Og smile. Og være bekymret. Ett minutt om gangen.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!