Debatt

Vänstern på vippen

De svenske regjeringsforhandlingene har tatt nye absurde vendinger de siste dagene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Sist helg tydet mye på at en ny rødgrønn regjering ledet av Socialdemokraternas Stefan Löfven ville se dagens lys i dag, takket være en samarbeidsavtale mellom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern og Liberalerna. Problemet er at de nye samarbeidspartnerne trenger Vänsterpartiets støtte for at Löfven skal kunne godkjennes av Riksdagen i en statsministeravstemning. Dette visste sentrum-venstrekameratene godt, likevel la de inn en setning i samarbeidsavtalen om at Vänsterpartiet ikke skal ha innflytelse over den politiske retningen i Sverige de neste fire årene. Det kunne naturligvis ikke Vänsterleder Jonas Sjöstedt godta. Mandag sa han nei til den nye Löfven-regjeringen.

Dermed får Sjöstedt skylda for at regjeringskaoset fortsetter og at sjansen for et nyvalg i vår igjen har rykket nærmere. Det er en urimelig anklage. Det er partiene som la inn den ugjennomtenkte «anti-V-klausulen» som har ansvaret for at Sverige ikke fikk en regjering i dag. Vänstern har samarbeidet tett med Socialdemokraterna i en årrekke og vært budsjettpartner for den forrige Löfven-regjeringen, at de nå skal behandles som et ekstremistisk parti på linje med Sverigedemokraterna ytterst til høyre er absurd.

Nå har Löfven fått to ekstra dager på seg til å overbevise Vänstern. Mye tyder på at Sverige likevel får en regjering denne uka. Sjöstedt krever ikke endringer i samarbeidsavtalen, men han vil ha garantier fra Löfven om at Vänstern ikke skal stilles fullstendig på utsiden og at tidligere avtaler overholdes. Det er rimelige krav.

Centern og Liberalerna er de klare vinnerne i dette. De har lykkes med å så splid i samarbeidet på venstresiden, og de har overtalt Socialdemokraterna til å drive liberal høyrepolitikk mens de selv blir stående utenfor regjeringen. Men også Vänstern kan vinne. Sossarnas høyrevridning åpner opp for en kraftfull opposisjon til venstre i svensk politikk. Det er en sjanse Sjöstedt ikke bør la gå fra seg.

Mer fra: Debatt