ANNONSE

01-02-2012

Utydelig klimabudskap?

Da jeg leste André Rohde Garders innlegg 'Tid for klimaoppvask' (01.02) på NyeMeninger.no, tenkte jeg at jeg kanskje ikke har uttrykt meg helt klart.

I sitt leserinnlegg berører Garder to ulike forhorhold som ikke helt henger sammen. Det ene er min kommentar rundt ideen om at varme somre gir mer snø i oktober, som igjen skal kunne skape kalde vintre. For meg er dette fremdeles kun en spekulasjon, som har noe støtte i observasjonene, men denne er ennå ikke overveldende. Derfor velger jeg å ha litt is i magen, og inntar fremdeles en litt kjølig skeptisk holdning til denne ideen. Men tiden vil vise.

Når Garder hevder at global oppvarming skal bety global nedkjøling [sic!], at blir situasjonen veldig merkelig. Jeg vet ikke om det er mitt budskap som har vært utydelig. I et perspektiv som jeg nylig skrev for Environment Research Letters (Environ. Res. Lett. 7 (2012) 011002., ERL/416583/PSP) – riktignok på engelsk – utdyper jeg poenget med at den globale middeltemperaturen fortsatt stiger. Dette synet fremkommer også i et leserbrev i the Wall Street Journal (1. Februar), hvor jeg var en av bidragsyterne.

Helt ferske analyser (CRUTEM4) fra Climate Research Unit i Storbritania viser også at de tidligere dataene som er blitt brukt til å argumentere om en utflating må justeres for å fange opp den kraftige oppvarmingen i Arktis de siste årene. Det finnes også en rekke uavhengige klimaindikatorer som viser samme bilde: en global oppvarming.

Mer bagrunn om dette kan også finnes på Real Climate 'Mind the Gap' og diskusjon om trender. Nettstedet SkepticalScience har også noen gode oppklarninger rundt de misforståelsene som preger Garders innlegg.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!