Debatt

Utvidet rett til videregående skole er viktig

En 19 år gammel skoleelev som har tatt studiespesialisering og strøket på en eksamen, har i dag få muligheter til å fullføre en utdanning.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

En yrkesfagelev som begynner på en industriutdanning, men som finner ut etter et år at det var snekker han eller hun ville bli, får problemer.

I dag er det nemlig slik at de fleste elever i videregående opplæring må ta ut retten til skolegang i løpet av tre år. Kun unntaksvis kan retten utvides med ett eller to år. Dette lukker mange dører, og er en betydelig stressfaktor for elevene.

Heldigvis foreslår nå regjeringen å utvide retten til videregående opplæring. Dette har NHO og LO ønsket i lengre tid fordi vi mener det vil få flere elever til å fullføre videregående opplæring.

Ikke alle vet hvilket yrke og utdanningsløp de skal ta sikte på allerede som 15-åring. Overgangen fra ungdomsskolen kan dessuten oppleves som krevende. Vi sliter med en vedvarende frafallsprosent på 30 prosent av kullet, og stadig flere unge blir Nav-klienter. Samtidig vet vi at gjennomført videregående skole er en helt avgjørende faktor for å lykkes i et kompetansekrevende arbeidsmarked. Mange bransjer melder også om et udekket kompetansebehov.

Dagens regel er slik at mange som mister retten sin ved feilvalg eller frafall, får denne tilbake når de fyller 25 år. Da inntrer voksenretten. For denne gruppen er eneste alternativ å ta ufaglært arbeid i påvente av at voksenretten skal inntre.

Regjeringens forslag til lovendring betyr at gapet mellom ungdomsretten og voksenretten nå tettes. Det er en viktig endring som vil gi ungdom en langt større fleksibilitet i opplæringen. Det vil gi rom for omvalg underveis, og flere sjanser til å komme tilbake for dem som faller fra. Frafall har sammensatte årsaker. Det er viktig at vi ikke stenger denne gruppen utenfor utdanningsmuligheter og samfunnsdeltakelse. Det har vi ikke råd til.

Mer fra: Debatt